Unija poslodavaca Srbije predložila Brnabićevoj dodatne mere za spas privrede

© Sputnik / Lola ĐorđevićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
Unija poslodavaca Srbije uputila je pismo premijerki Ani Brnabić u kojem predlaže Vladi Srbije da usvoji mere smanjenja, ukidanja i oslobađanja pojedinih poreza, doprinosa, taksi i dažbina kako bi se očuvao nivo proizvodnje i potrošnje, nivo zaposlenost i kako ne bi došlo do bankrotstva čitavih sektora.

Unija u pismu navodi da napore Vlade Republike Srbije koja se, već godinu dana, u uslovima epidemije bolesti kovida 19 „bori za živote građana i istovremeno je pouzdan partner ekonomiji“.

„Svesni epidemiološke situacije, nakon analize negativnih efekata prouzrokovanih istom na rad i poslovanje privrednih subjekata, stava smo da su potrebne dodatne mere ekonomske politike, kako bi se očuvao nivo proizvodnje i potrošnje, nivo zaposlenost i kako ne bi došlo do bankrotstva čitavih sektora“, navodi se u pismu.

Prvenstveno, treba naći rešenja koja će omogućiti proizvodnom delu privrede da nesmetano radi, ali i najširem krugu uslužnih delatnosti, kako bi se izbegli nepotrebni troškovi oporavka do kojih može da dođe usled kidanja veza između radnika i preduzetnika, ali i veza u lancima proizvodnje, navodi Unija.

Shodno navedenom, Unija poslodavaca Srbije, predlaže:

  • Smanjenje poreza na dodatu vrednost za hranu i piće na 10 odsto u okviru obavljanja delatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva.
  • Oslobađanje plaćanja poreza na dobit za najugroženije sektore kojima je u proteklom periodu bio zabranjen rad.
  • Odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade za delatnosti kojima je u proteklom periodu bio ograničen (merama), odnosno otežan rad, te oslobađanje plaćanja doprinosa i poreza na zarade za delatnosti kojim je bio zabranjen rad, odnosno onemogućen rad i poslovanje.
  • Obustavljanje uvođenja novih taksi i drugih dažbina na republičkom i lokalnom nivou.
  • Oslobađanje plaćanja taksi za korišćenje prostora na javnoj površini (letnje bašte, postavljanje reklamnih panoa i isticanje reklama), taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru, reklame, taksi za zaštitu i unapređenje životne sredine, taksi za odvodnjavanje/navodnjavanje i ostalih taksi do kraja trajanja pandemije za sve poslodavce kojima je u proteklom periodu bio zabranjen ili ograničen rad.

„Odgovorno smatramo da je ovo put da se za najugroženije sektore nađu najprihvatljivija rešenja, tako da se ne optereti budžet , a da se privreda i samim tim i radna mesta sačuvaju, jer jaka privreda je Srbija“, zaključuje Unija u pismu premijerki.

Predlog reforme kriznog štaba

Takođe, Unija je saopštila da će predložiti Vladi da izmeni načina na koji se donose mere tokom epidemije koje se tiču unapređenja i poboljšanja poslovanja privrede i privrednog ambijenta.

Unija predlaže reorganizaciju Kriznog štaba, koji bi prerastao u Medicinski štab i bio zadužen za zdravstvene i medicinske aspekte pandemije kovid 19.

© Sputnik / Lola ĐorđevićNa osnovu informacija koje je Unija prikupila od velikog broja preduzeća svih sektora i veličine, mere Kriznog štaba delovale su nejasno i dvosmisleno.
Unija poslodavaca Srbije predložila Brnabićevoj dodatne mere za spas privrede - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Na osnovu informacija koje je Unija prikupila od velikog broja preduzeća svih sektora i veličine, mere Kriznog štaba delovale su nejasno i dvosmisleno.

„Na osnovu informacija koje je Unija prikupila od velikog broja preduzeća svih sektora i veličine, mere Kriznog štaba delovale su nejasno i dvosmisleno. Takođe, donošene su i objavljivane neblagovremeno i netransparentno, čime su izazvale velike probleme u organizaciji poslovnih aktivnosti privrednih subjekata“, navodi se u saopštenju.

Unija smatra da predloženi medicinski štab treba da ima ulogu da, na osnovu dosadašnjih saznanja nauke i prakse, saopštava jasne i konkretne preporuke javnosti, pa samim tim i privredi, a Vladi Srbije daje smernice o predvidivom toku epidemije i poželjnim merama.

„Unija smatra da su mere Vlade Srbije, koje su realizovane od izbijanja pandemije do danas, predstavljale veliku podršku privredi Srbije. Ipak, krizama nazivamo periode ograničenog vremenskog trajanja, te sada, posle godinu dana moramo institucijama vratiti njihove uloge za dalje upravljanje državom, ekonomijom, zdravstvenim i obrazovnim sistemom i drugim važnim segmentima. Sada je jasno da će naleti novih sojeva virusa potrajati nekoliko godina, da je virus napravio veliku štetu i da će period oporavka i redefinisanja do sada poznatog načina života i privređivanja potrajati, uz neke neminovno trajne promene“, smatra Unija.

Unija predlaže da se Vlada kroz redovne konsultacije osloni na podršku tela u kojima aktivno učestvuje, kao što je Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije, u kome privreda i poslodavci mogu da pomognu konkretnim rešenjima, velikim poznavanjem svakodnevne prakse u poslovanju domaćih firmi. Unija još jednom iskazuje svoju spremnost da u ovim konsultacijama da svoju punu podršku, a u korist svih preduzeća, samim tim i svih građana Republike Srbije.

„Unija poslodavaca Srbije koristi priliku da iskaže najveću moguću zahvalnost i podršku lekarima i svom medicinskom osoblju u našoj zemlji, svim radnicima koji ulažu nadljudske napore u spasavanju života i zdravlja naših sugrađana“, navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala