Rusija: Proizvodnja vakcine „Sputnjik Ve“ u Srbiji može početi pre maja

© Sputnik / Radoje PantovićTorlak, tabla
Torlak, tabla - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
Ruski fond za direktne i investicije (RFPI) i Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ sklopili su sporazum o proizvodnji ruskih vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Srbiji,koja bi mogla da bude pokrenuta do maja ove godine, saopšteno je iz Fonda.
„RFPI i Institut 'Torlak' saopštavaju da je postignut sporazum o proizvodnji prve registrovane vakcine protiv virusa korona u svetu 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) u Srbiji. Srbija će biti prva zemlja u Južnoj Evropi koja će proizvoditi 'Sputnjik Ve' (Sputnik V). U budućnosti je moguć izvoz vakcine u druge zemlje u regionu“, navodi se u saopštenju RFPI.

Precizirano je da se očekuje da će proizvodnja vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) na Institutu „Torlak“ početi do maja ove godine.

„Srbija je među prvim zemljama na svetu odobrila i počela da primenjuje rusku vakcinu za imunizaciju stanovništva protiv virusa korona. Proizvodnja 'Sputnjika Ve' (Sputnik V) na Institutu 'Torlak' pojednostaviće logistiku i omogućiće da se ubrza realizacija programa vakcinacije u Srbiji“, rekao je šef Ruskog fonda Kiril Dmitrijev.

Prva partija ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) dostavljena je u Srbiju 30. decembra prošle godine. Imunizacija ruskom vakcinom u Srbiji započeta je 6. januara 2021. godine. 

Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) registrovana je u 56 zemalja sveta sa ukupnom populacijom preko 1,5 milijarde ljudi. Efikasnost vakcine je 91,6 odsto, što je potvrđeno objavljivanjem podataka u uglednom medicinskom časopisu „Lanset“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala