Raketa „Sojuz" sa 36 britanskih satelita poletela sa kosmodroma „Vostočni“ /video/

© Press-služba GK "Roskosmos" / Uđi u bazu fotografijaPostavljanje lansirnog kompleksa i priprema za lansiranje nosača rakete „Sojuz-2.1b“ sa raketom „Fregata“ i „Arktikom M“
Postavljanje lansirnog kompleksa i priprema za lansiranje nosača rakete „Sojuz-2.1b“ sa raketom „Fregata“ i „Arktikom M“ - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
Raketa-nosač „Sojuz-2.1b“ sa potisnim blokom „Fregat“ i 36 britanskih komunikacionih satelita „Van veb“ uspešno je lansirana sa kosmodroma „Vostočni“, a prenos je emitovan na sajtu „Roskosmosa“.

Potisni blok rakete „Sojuz-2.1b“ uspešno se odvojio od trećeg stepena nosača. 

„Svih 36 komunikacionih satelita 'Van veb' uspešno su se odvojili od potisnog bloka 'Fregat' i lansirani su u ciljane orbite“, navodi se u saopštenju „Roskosmosa“ na Tviteru.

Ovo je prvo lansiranje sa kosmodroma „Vostočni“ u ovoj godini i sedmo u istoriji novog kosmodroma.

Prvih šest satelita „Van veb“ poletelo je u orbitu sa kosmodroma „Kuru“ raketom „Sojuz-ST“ 28. februara 2019. godine.

Sa Bajkonura su 7. februara 2020. godine lansirana 34 satelita, a isto toliko i 21. marta 2020. godine. Po prvi put su sateliti „Van veb“ lansirani sa kosmodroma „Vostočni“ u decembru 2020. godine kada je poletelo 36 satelita. Kompanija namerava da lansira oko 600 satelita u Zemljinu orbitu.

Obnovljeni sporazum „Van veba“ i „Arijanspejsa“ (francuska kompanija, operater lansiranja) predviđa lansiranje 16 ruskih raketa „Sojuz“ sa kosmodroma „Kuru“, „Vostočni“ i „Bajkonur“ u periodu 2020-2022. godine. Svako lansiranje omogućava da se u orbitu pošalje od 34 do 36 satelita.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala