Ministarka iz Crne Gore u poseti Srbiji: Nije sve kao što izgleda, naši odnosi su bratski /video/

© Sputnik / Dejan Simić Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja u Vladi Crne Gore
 Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja u Vladi Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
Crna Gora i Srbija nemaju samo diplomatske već i bratske odnose. Očekujemo dolazak srpskih turista na letovanje, ali sad je najvažnija borba protiv kovida, a rezultati Srbije u vakcinaciji stanovništva su fascinantni.

Ovo za Sputnjik kaže Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja u Vladi Crne Gore koja se nalazi u dvodnevnoj poseti Beogradu. Ona je među prvim zvaničnicima nove vlasti koja je došla u Srbiju od demokratskih promena i formiranja Vlade Zdravka Krivokapića.

„Potpuno je realno očekivati da Crna Gora na leto bude otvorena za turiste iz Srbije. Do tada ćemo vakcinisati dobar deo stanovništva, a računamo i na kolektivni imunitet stečen nakon preležane bolesti. Uložićemo apsolutno sve snage da obezbedimo siguran dolazak u Crnu Goru - zdravlje je osnovni prioritet za naše građane, ali i za one koji će doći“, kaže na Borovinić Bojović.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICMinistri zdravlja Srbije i Crne Gore Zlatibor Lončar i Jelena Borovinić Bojović
Ministarka iz Crne Gore u poseti Srbiji: Nije sve kao što izgleda, naši odnosi su bratski /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Ministri zdravlja Srbije i Crne Gore Zlatibor Lončar i Jelena Borovinić Bojović

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je zabrinjavajuća, kao u većem delu regiona, samo juče bilo je 434 novozaražena, a kao razlog što je epidemija ponovo buknula, ministarka navodi nepoštovanje mera i pojavu novih formi virusa.

„Glavna tema razgovora sa srpskim ministrom zdravlja Lončarom bila je nabavka vakcina iz Srbije. To je najkraći i najlogičniji put, s obzirom da znamo da će se veoma brzo proizvoditi u Srbiji, u to uopšte ne sumnjamo imajući u vidu sjajnu kampanju i fascinantnu organizaciju vakcinacije u Srbiji. Bilo je reči i o drugim vidovima saradnje, ali ti razgovori će se nastaviti drugom prilikom, sada je globalni fokus na kovid infekciji“, kaže nam Borovinić Bojovićeva.

Diplomatski i bratski odnosi Srbije i Crne Gore

Ona dodaje da je u Crnu Goru do sada stiglo 44 hiljade doza, vakcinisano je više od 10 hiljada ljudi, a revakcinisano hiljadu. Plan Nacionalne strategije za imunizaciju podrazumeva vakcinaciju prioritetnih grupa, u kojima je sto hiljada ljudi.

„Krajem aprila očekujemo preko 200 hiljada vakcina iz Kine, imamo dogovor sa Rusijom za još 40 hiljada doza koje očekujemo svaki dan, ali i još 200 hiljada koje smo naknadno dogovorili. Očekujemo i dolazak Astra Zeneka vakcina, a pregovaramo i sa Fajzerom“.

© Sputnik / Tatjana Radojičić"Činimo sve da turisti iz Srbije ovog leta dođu u Crnu Goru, sigurna sam da ćemo uspeti", kaže ministarka.
Ministarka iz Crne Gore u poseti Srbiji: Nije sve kao što izgleda, naši odnosi su bratski /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
"Činimo sve da turisti iz Srbije ovog leta dođu u Crnu Goru, sigurna sam da ćemo uspeti", kaže ministarka.

Sa ministarkom zdravlja Crne Gore razgovarali smo i o diplomatskom značaju njene posete Srbiji, s obzirom na krizu u odnosim dve zemlje koja je nastupila posle proterivanja našeg ambasadora iz Crne Gore. Ona kaže da stvari nisu onakve kakvim se čine na prvi pogled.

„Ovu situaciju ne bih nazvala krizom, verujte. To što ću se videti sa premijerkom Anom Brnabić izuzetno me raduje, zaista mi je posebna čast i zadovoljstvo što ćemo se sresti. Ovo su diplomatski odnosi, ali i prijateljski, odnosno bratski odnosi dve zemlje. Nisu za poređenje sa odnosima među drugim zemljama, iz mnogo razloga. Radi se o narodima koji su tradicionalno, mogu slobodno da kažem, potpuno usmereni jedni na druge i isprepleteni. S jedne strane jasan mi je diplomatski značaj posete, a sa druge, iskreno da vam kažem, premijerku Srbije doživljavam potpuno prijateljski“, kaže ministarka.

Šest pulmologa u državi

Jelena Borovinić Bojović je specijalista interne medicine, ali i pulmologije, radila je na Klinici za infektivne bolesti, a na mesto ministra došla sa funkcije načelnika pulmologije Kliničkog centra u Podgorici.

Pored nje Crna Gora ima još samo pet pulmologa, zato zaštitno odelo nije skinula od marta prošle godine i veruje da je to glavni razlog što je pozvana u Vladu koja bi uskoro, posle samo 100 dana rada mogla da doživi rekonstrukciju.

„Nisam posebno uključena u političke procese, ne zato što me ne zanima, već imam toliko obaveza u svom resoru, pa ne mogu da budem u potpunosti upućena. Sigurna sam da će premijer sa parlamentarnom većinom, kao i uvek, napraviti najbolji dogovor. Imam apsolutno poverenje u premijera Krivokapića u tom smislu i držim se svog usko stručnog dela, koliko god je to moguće“, kaže Borovinić Bojovićeva.

Promene zahtevaju vreme

Na pitanje da li je mislila da će Vlada do sada učiniti više, s obzirom na očekivanja od promena do kojih je došlo na jedinstven način koji će se sigurno naći u udžbenicima istorije, odgovara negativno, jer su, kaže, promene proces koji će trajati.

„Ako je jedna pozicija držala vlast preko 30 godina, potpuno je jasno da su krajnje inkorporirani u sve segmente društva i da to utiče na dalje tokove. Promene zahtevaju vreme, to je dinamičan proces, da bi se dobio pravi krajnji rezultat, koji će neminovno doći, treba nam vreme. Sve ovo doživljavam kao deo procesa koji se kreće u pravom smeru“, ističe ministarka zdravlja Crne Gore.

Rusija pokazala razumevanje za Crnu Goru

Posle posete Beogradu očekuje je druga jednako važna, poseta Moskvi. Bez obzira na političke odnose, Ministarstvo zdravlja Crne Gore sve vreme sarađuje sa Rusijom i njenim Investicionim fondom, sa kojim pregovara oko nabavke vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

„Uspeli smo da dogovorimo dolazak vakcina za veoma kratko vreme, a to nije uobičajeno, nije slučaj sa drugim zemljama. Rusija je iskazala posebno razumevanje za Crnu Goru. U razgovorima sa predstavnicima Fonda i prof. dr. Sergejem Boljevićem, koji je dugo na Gamaleja institutu, razgovarali smo o eventualnoj poseti Moskvi. A možda će pre oni posetiti Crnu Goru, što bi nam bila posebna čast i zadovoljstvo. Imamo intenzivne kontakte, gotovo svakodnevne razgovore. Vakcina sigurno neće biti naša jedina tema sa Rusima, postoji puno sfera u kojima bi smo mogli da imamo veoma zanimljivu i važnu saradnju sa Rusijom, sa njihovom vrhunskom medicinom“.

Lečenje Amfilohija, duhovno uzdizanje

Ministarka zdravlja Crne Gore i dalje svakodnevno obilazi svoje pacijente u Kliničkom centru u Podgorici. Rad sa njima za nju je apsolutni prioritet, lekarska misija, kaže, nosi sa sobom tu odgovornost, a posebnu je imala kada je lečila blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

„Bilo je to ogromno duhovno uzdizanje za mene. Doživela sam ga kao čudo od čoveka, zračio je takvom energijom i duhovnom snagom koja se ulivala u sve koji bi sa njim došli u kontakt. Osećam posebnu emociju kada se setim tih dana. Izuzetno je cenio Njegoša, kada bi ujutro posle vizite malo razgovarali, često ga je citirao, govorio je „šta je čojvek, a mora bit čovjek“, bio je to njegov odgovor na sve što se tada dešavalo. Ne mogu da nađem prave reči kojima bih opisala mitropolita, o njemu i njegovom značaju, veličini, zaista će govoriti vreme.

© Sputnik / Aleksandar MilačićBlaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović
Ministarka iz Crne Gore u poseti Srbiji: Nije sve kao što izgleda, naši odnosi su bratski /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović

Imao je ponude da se leči u mnogim drugim centrima, ali bio je izričit, apsolutno nije želeo da napusti Crnu Goru, to sam doživela kao njegovo dodatno nošenje krsta sa narodom u smislu dalje borbe protiv korone, jer on je svakoga dana pitao za sve pacijente na tom spratu. I molio se za sve njih, jednako za Kristinu, Mariju i Senada, za sve jednako. Zaista, njegova veličina je neprolazna“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala