Piksi: Nema tajni, pobedu poklanjam našem narodu

© Foto : Marko Metlaš / FSSReprezentivci Srbije i selektor Dragan Stojković Piksi
Reprezentivci Srbije i selektor Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
Dragan Stojković Piksi, selektor reprezentacije Srbije, pobedom je debitovao na toj poziciji, a posle utakmice protiv Republike Irske (3:2) na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. godine mogao je i da se našali na predstavnicima medija.

On je iznenadio početnim sastavom, ali je u drugom poluvremenu uveo u igru Aleksandra Mitrovića koji je postigao dva gola. 

Dragan Stojković - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Piksi otkrio Sputnjiku: Imao sam jedan razgovor sa Mitrovićem

„Nije mogao da bude bolji tajming za izmenu... Šta da kažem, dobar sam trener... Šalim se...“, odgovorio je Stojković na pitanje da prokomentariše činjenicu da je rezervista Aleksandar Mitrović sa dva gola napravio preokret i doneo pobedu Srbiji.

Stojković je pored Mitrovića pohvalio Vlahovića, strelca jednog gola i Dušana Tadića, asistenta kod sva tri pogotka.

„Vlahović je pokazao karakteristike vrhunskih napadača. Mitrović znao sam šta želim, prelep gol. Ta moć u šesnaestercu je zaista fascinantna. To je bila ideja, sve je bila ideja. Isplanirano, ništa nije urađeno ad hok. Očekivao sam ovako tešku utakmicu, s obzirom na to da je motivisanost gostiju bila velika.Irci su odlično trčali, imali smo malih poteškoća, tih pola sata, kasnije je sve došlo na svoje. Što se tiče Tadića, očekivao sam njegove asistencije, te dobre ideje. On je igrač, izuzetno kreativan s puno dobrih ideja, kada smo Filipa Đuričića spojili s Vlahovićem, i stavili Tadića iza, to je kasnije krenulo da bude mnogo bolje“, istakao je Stojković.

​Čudnu startnu postavu sa iznenađujućim izborom Stojković je opravdao činjenicom da je program kvalifikacija veoma gust.

„Ne verujem da neko može da izdrži tri utakmice, vodilo se računa i o tome, povukao sam neke poteze za koje smatram da su sasvim logični bili. Želja i volja kod svih igrača bila je na visokom nivou. Posle gola zaostatka, verovali su da mogu da preokrenu rezultat. Mislim da je to na kraju jedno lepo iskustvo za te igrače koji su bili na terenu, a niste ih očekivali. Iznenađenje za vas, ne za mene, već za javnost. Za tri dana nam dolazi super jaka ekipa Portugala treba razmišljati o svemu“.

Stojković je istakao i da nema strah od Portugalije, ali ni od grešaka u odbrani.

„Odbrana je deo tima kao i srednji red i napad. Moramo da verujemo u taj kolektivni duh. Jedna greška za drugi gol, nije morala, ali se desila, biće to okej. Strahinja Pavlović, mislim da je odigrao jednu fantastičnu utakmicu, iako je klinac, pokazao da će biti odličan igrač u deceniji koja je pred nama. Mene je zadovoljio. Bio sam miran totalno i verovao sam da ćemo uspeti. Pogotovo posle 0:1. Rekao sam pomoćnicima, da nisam zabrinut, da će doći momenat kada ćemo uspeti da materijalizujemo tehnički kvalitet. Trebalo je izdržati njihovu spremnost. Nisam ni pomišljao da možemo da izgubimo utakmicu. Mitrovićev gol, vau! To je možda najjači utisak“.

Tajni nema – Stojković kaže da se ništa epohalno nije desilo u svlačionici na poluvremenu.

 „Nema tu nekih tajni, ja sam strašno miran u tom periodu kada su igrači u svlačionici. Bez trunke panike, stresa. To je neka moja odlika. Dve-tri stvari sam im rekao koje moramo da promenimo. Morate da uverite igrače da tih 1:1 nije konačno,da imamo kvalitet da okrenemo utakmicu u našu korist. Mislim da smo shvatili, plan je bio da se pojača leva strana sa ofanzivnijimi igračem – Filipom Kostićem. Bio sam samo u dilemi da li Mitrović i Luka Jović odmah, na kraju je bio dovoljan Mitrović, nije loša ideja. I ovako je bilo dobro. Ovo je jedna pre svega utakmica za dobru analizu da je pogledamo sa pozitivne i negativne strane. Početak utakmice je bio dosta nervozan. Ja sam novi ovde selektor, neki novi igrači, prevelika želja da se što pre dođe do tečne igre. Igrali su sa petoricom u liniji iza, teško je bilo Milanu Gajiću i Filipu Mladenoviću da dobiju prolaz. Videćemo za sledeću utakmicu“.

​Vratio se Stojković na Tadića – kapitena, „desetku“ i trostrukog asistenta.

„Tadić je odigrao kapitenski, može i mora bolje. Ali, i ovo je dovoljno da dobijemo ovu utakmicu. Tri asistencije, zaista je kapitenski odigrao. Jako koristan igrač, kreativan igrač. Svi znamo njegove kvalitete, samo da se probudi malo. Sasvim zadovoljavajuće. On to zna, i svi mi to znamo. Počeo je bolje da igra kada je bio iza dva napadača, kada je imao veći taj manevarski prostor, da se kreće i deli te lopte kako treba. Da ne bude samo on, cela ekipa je bila odlična. Reakcija fantastična posle 0:1. Krenuli smo s golom manjka, momci se nisu predavali. Da ostanu mirni, staloženi, strpljivi, doći će do egzekucije. Irci ne mogu da trče 90 minuta, tehnički kvaliteti i ideja dođu do izražaja, ta lucidnost, kada Tadić odigra, a Mitrović lobuje golmana“.

Piksi je prokomentarisao i jedan fenomen.

„Prva pobeda posle 11 godina na startu kvalifikacija. Jedan lep i dobar početak za srpski fudbal na reprezentativnom nivou. Pobedu poklanjam našem narodu i navijačima, koji su uvek uz reprezentaciju“, zaključio je Stojković.

► Luda glava je pobedila sve demone – kakva dva gola Aleksandra Mitrovića! /video/

► Vlahović kao u Italiji, Mitrović u stilu feniksa – pobeda Srbije na Piksijevom vatrenom krštenju!

► Srpski mat u tri poteza! /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala