Koji su to najzatvoreniji gradovi Rusije i zašto /foto/

CC BY-SA 3.0 / MaxBioHazard / Železnogorsk, zatvoreni grad u Krasnojarskom kraju
Železnogorsk, zatvoreni grad u Krasnojarskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
ZATO ili zatvoreni grad je teritorija na kojoj se nalaze tajne industrijske kompanije ili vojni objekti. Njihove granice su zaštićene ogradama od bodljikave žice, a uljezi se prate vrhunskim sistemima za nadgledanje. Šta se nalazi u pet najvećih zatvorenih gradova Rusije i mogu li se oni posetiti?

Seversk, Tomska oblast

Seversk je najveći zatvoreni grad Rusije, ima 106.000 stanovnika. Lokalna hemijska fabrika se bavila proizvodnjom obogaćenog uranijuma i plutonijuma za nuklearne bombe. Danas je postrojenje prekvalifikovano za nuklearno gorivo za elektrane i odlaganje nuklearnog otpada.

Ozersk, Čeljabinska oblast

Grad sa 78.000 stanovnika sagrađen je 1945. godine u okviru nekadašnjeg tajnog preduzeća „Majak“, koji je proizvodio prvo sovjetsko nuklearno oružje. Danas postrojenje proizvodi gorivo za nuklearne elektrane i prerađuje nuklearni otpad sa brodova.

Naselje je poznato po živopisnim jezerima. Nekada je umesto grada postojao pionirski kamp. U grad možete ući ili sa boravišnom dozvolom u Ozersku ili pribavljanjem privremene propusnice.

Sarov, Nižnjegorodska oblast

Ovde se nalazi Ruski federalni nuklearni centar koji razvija i proizvodi nuklearno oružje. Sve što se tamo dešava je tajna, zato se Sarov štiti više, nego ostali zatvoreni gradovi.  

Granice grada se čuvaju, kao državne granice. Sva vozila koja ulaze u grad se detaljno pregledaju, a kretanje oko naselja se nadgleda elektronskim putem.

© Sputnik / Andrei ZolotovGrad Sarov, Rusija
Koji su to najzatvoreniji gradovi Rusije i zašto /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Grad Sarov, Rusija

Novouralsk, Sverdlovska oblast

Grad ima 80.000 stanovnika. Ovde je 1946. godine sagrađeno nekoliko fabrika za proizvodnju visokoobogaćenog uranijuma, koji je bio osnova za prvu uranijumsku bombu u zemlji.

Danas je to veliki industrijski centar na Uralu, koji proizvodi polovinu svih izotopa uranijuma u ​​Rusiji. Oni se prodaju i zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Pored „nuklearnog punjenja“, grad proizvodi uređaje i sisteme za upravljanje tehnološkim procesima u nuklearnoj industriji, proizvode se baterije za svemirske letelice, generatori za podmornice i drugi visokotehnološki proizvodi.

Grad je opasan zidinama i dobro čuvan, a ulazak u grad bez propusnice se kažnjava, kazna je do 60 evra.

Železnogorsk, Krasnojarski kraj

Železnogorsk je izgradilo 70.000 sovjetskih zatvorenika Gulaga. U njemu se proizvodio plutonijum za oružjem. Nakon raspada SSSR-a, grad je prešao na proizvodnju nuklearnog goriva za nuklearne elektrane.

Grad je poznat i po fabrici „Rešetnjev“, koja proizvodi svemirske satelite. On proizvodi 70 procenata ruske orbitalne grupe. Međutim, obe kompanije su tajne i nemoguće je sa sigurnošću znati šta se tačno događa iza njihovih zidova.

​Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala