Morbidna godišnjica: Albansko američko prijateljstvo i ljubav zasnovani na ubijanju Srba

© Flickr / Barbara HallZastve neprizantog Kosova, Albanije i SAD
Zastve neprizantog Kosova, Albanije i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
Ako je američko-albansko prijateljstvo zasnovano na bombama bačenim na živote ljudi u Srbiji onda tog odnosa i prijateljstva sigurno nema, komentar je novinara i publiciste sa Kosova i Metohije Živojina Rakočevića na izjavu Edija Rame da je 24. mart 1999. kada je započelo NATO bombardovanje SRJ, neizbrisiv datum u istoriji američko-albanskih odnosa.

Morbidno je i necivilizovano, dodaje sagovornik, baciti bombu na nekoga i to proglasiti za istorijsku tekovinu.

Kakav je to odnos zasnivan na ubijanju Srba

„Svaka bomba 20. i 21. veka koja je bačena na neki narod i pojedince otvorila je vrata pakla i izazvala tragediju miliona nevinih ljudi. Vrata zla otvorena bombama nisu zatvorena od Hirošime do Kosova, a bombardovanje je razdvojilo Srbe i Albance više nego svi njihovi sukobi i obračuni u dosadašnjoj istoriji,“ naglašava Rakočević.

Političko slepilo i mržnja mogu lako da opravdaju bombardovanje i bačene bombe, kaže Rakočević, ali to nikada neće biti osnov za prijateljstvo dva naroda.

Profiteri zla

„Nema smisla graditi međusobne odnose na tuđoj nesreći. Ovakve izjave samo dokazuju da su oni koji profitiraju na zlu spremni da ga ponove u različitim oblicima i da u uništavanju odnosa Srba i Albanaca vide svoju budućnost i budućnost ovog prostora,“ zaključak je sagovornika Sputnjika.

Politikolog Dragomir Anđelković podseća da je Albanija bila i 6. aprila 1941. uz nacističku Nemačka kada je bombardovan Beograd, pa što, ironično kaže Anđelković, i 24. mart 1999. ne bi bila još jedna potvrda prijateljstva.

Najveća sramota albanskog naroda 

„Naprosto, agresije na Srbiju i srpski narod uvek ostavljaju trag u odnosima naših regionalnih  oponenata koji su slabiji od nas, pa čekaju nekoga jačeg da nas napadnu. Rama je rekao istinu ali ta istina je za Albance sramna jer su saučestvovali u otimanju tuđeg,“ kaže Anđelković.     

Albanski premijer Edi Rama na svom Tviter nalogu još je napisao povodom početka bombardovanja na Srbiju da je tadašnji predsednik Amerike imao istorijsko obraćanje koje je označilo početak bombardovanja nacional-socijalističkog režima u Beogradu u odbranu ugnjetavanog Kosova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala