Ministarstvo odbrane: Amerika pokrenula mentalni rat protiv Rusije

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaVašington, američke zastave
Vašington, američke zastave - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
Zapad je, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, pokrenuo protiv Rusije novu vrstu rata – mentalni, čije se posledice ne manifestuju odmah, rekao je savetnik ministra odbrane Rusije Andrej Iljnicki za list „Arsenal otečestva“.

Kako je istakao, zapadne zemlje izbegavaju direktnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom, jer je ona u stanju da im nanese nedopustivu štetu pomoću svog nuklearnog oružja i savremenom vojskom, tako da je verovatnoća takvog sukoba isključena u narednih deset godina. Zato je, prema rečima Iljnickog, Zapad na čelu sa SAD pokrenuo protiv Rusije informaciono-hibridni rat.

„Sve to vodi ka pojavi novih vrsta ratova. Ako je u klasičnim ratovima cilj uništavanje ljudstva protivnika, u savremenim sajber-ratovima – uništavanje infrastrukture protivnika, onda je cilj novog rata uništavanje samosvesti, promena mentalne i civilizacijske osnove društva protivnika. To je mentalni tip rata“, objasnio je Iljnicki.

Prema njegovim rečima, „posledice ovog 'mentalnog' rata ne se manifestuju odmah, nego tek posle bar jedne generacije, kada će biti nemoguće nešto učiniti“.

Iljnicki je naveo prioritetne mere suprotstavljanja mentalnom ratu – to je suverenitet interneta, obučavanje kadrova za informaciono suprotstavljanje za bezbednosne snage i civilnu sferu, resetovanje omladinske politike, oživljavanje aktivnog i širokog dijaloga sa konzervativnom većinom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je saopštio da se u inostranstvu vodi ciljana informativna kampanja protiv dostignuća Rusije. Kako je dodao, Rusija se suočava sa doslednom i agresivnom politikom, usmerenom na sprečavanje razvoja zemlje i stvaranje problema, a sve se čini da bi se „zemlja oslabila i stavila pod spoljnu kontrolu“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala