Mali: Vlada usvojila predloge zakona za treći paket pomoći

© Foto : Ivan ProleNovac - dinari
Novac - dinari - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
Vlada Srbije usvojila je danas pet predloga zakona iz nadležnosti Ministarstva finansija, od kojih se tri odnose na treći paket mera pomoći građanima i privredi, a među kojima je i onaj koji se tiče isplate 60 evra svim punoletnim građanima, izjavio je za Tanjug ministar Siniša Mali.

Jedan od njih je proširenje postojeće garantne šeme koja je formirana prošle godine u vrednosti od dve milijardi evra, a sada je proširena za dodatnih 500 miliona evra, kaže Mali.

Ministar podseća da su to krediti koje banke daju privredi, a za koje garantuje država.

Drugi predlog zakona, dodaje Mali, odnosi se na još jednu garantnu šemu za preduzeća koja su u lošijem finansijskom položaju, a vredna je 500 miliona evra.

„Za te kredite država garantuje još više, ukoliko to preduzeće ne vrati kredit banci, deo vraća država u njegovo ime“, pojasnio je ministar.

Treći predlog zakona je o isplati 60 evra svim punoletnim građanima, dodaje ministar, i podseća da prijava za tu vrstu pomoći počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja.

Prijavljivanje za 60 evra biće isto kao i prošle godine, preko kol-centra i portala Uprave za trezor.

„Pozivam sve građane da se jave. Mi ćemo prvih 30 evra isplatiti u maju, a narednih 30 evra u novembru. Samo jednom je neophodno da se prijavite da dobijete dva puta po 30 evra", rekao je Mali.

Očekuje da će se taj Predlog zakona u naredne dve do tri nedelje naći u parlamentu i da će krenuti u primenu čim ga poslanici odobre.

Ministar podseća da se prošle godine za pomoć od 100 evra prijavilo 6,2 miliona građana.

„Time pokazujemo da su nam finansije i dalje stabilne, da imamo novca i želimo da pomognemo svim građanima s obzirom da se pandemija virusa korona produžila“, rekao je Mali.

Četvrti Predlog zakona je zakon o osiguranju koji bi, kako kaže Mali, trebalo da reši pitanje društvenog kapitala u osiguravajućim društvima.

„Prevashodno ovde mislim na tri društva – ’Dunav osiguranje‘, ’DunavRE‘ i ’Triglav osiguranje‘. Rešićemo tako što ćemo društveni kapital u tim institucijama raspodeliti tako da 70 odsto ide državi, 25 odsto sadašnjim i bivšim zaposlenima i pet odsto u akcijski fond“, objasnio je Mali.

Na takav način će, kaže, biti izdefinisana vlasnička struktura u tim institucijama i „staviti tačka“ na društveni kapital koji i dalje postoji.

Poslednji Predlog odnosi se na zakon o e-fakturama koji će, prema rečima ministra, poboljšati poslovanje privrednih subjekata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala