Japanski premijer obećao: Dogovorićemo se sa Rusijom oko Kurila

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaKurilska ostrva
Kurilska ostrva  - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
Japan planira da problem Južnih Kurila reši putem dijaloga sa Rusijom na osnovu zajedničke sovjetsko-japanske deklaracije iz 1956. godine, rekao je premijer te zemlje Jošihide Suga.

On je podsetio da su u septembru prošle godine tokom telefonskog razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom strane potvrdile nameru da ubrzaju pregovore.

„Nije lako rešiti problem koji je nerešen 70 posleratnih godina, ali nameravam da, polazeći od osnovnog stava, uložim sve napore u to“, rekao je Suga.

Šef japanske diplomatije Tosimicu Motegi je, sa svoje strane, potvrdio spremnost Tokija da razvija zajedničku ekonomsku delatnost sa Moskvom na Kurilima.

„Za svaki projekat se održavaju onlajn sastanci stručnjaka i radnih grupa“, precizirao je ministar.

Motegi je podsetio da su se ruski kolega Sergej Lavrov i on tokom sastanka u oktobru prošle godine „složili da je neophodno unapređenje saradnje u pet sfera – uzgoj morskih plodova, uzgoj poljoprivrednih proizvoda u staklenicima, turizam, prerada otpada i vetrenjače“. U sferi prerade otpada i turizma već su realizovana dva pilot projekta.

U novembru 2018. godine na sastanku u Singapuru predsednik Rusije Vladimir Putin i tadašnji premijer Japana Sindzo Abe dogovorili su se da intenziviraju pregovore o mirnom sporazumu na osnovu sovjetsko-japanske deklaracije iz 1956. godine, kojom je okončan rat između dve zemlje i uspostavljeni su diplomatski i konzularni odnosi. Sovjetski Savez se nadao da će ta Deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema i nije odustao od pretenzija na ostrva. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala