Dvadeset dve godine od agresije NATO-a: Pogledaj dom svoj, anđele /video/

© AP Photo / Philip MarkČišćenje ruševina u Aleksincu 9. aprila 1999. tri dana posle bombardovanja kasetnim bombama u kome je poginulo 14 ljudi.
Čišćenje ruševina u Aleksincu 9. aprila 1999. tri dana posle bombardovanja kasetnim bombama u kome je poginulo 14 ljudi. - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
Prošle su 22 godine od agresije NATO snaga na SRJ. Sputnjik je 2019. pokrenuo veliki medijski projekat o bombardovanju ’99, čiji je rezultat serijal od 20 kratkih dokumentarnih filmova kojima obeležavamo i ovu godišnjicu. TV reportaža „Pogledaj dom svoj, anđele“ Jelene Vučićević sada je prevedena i na engleski jezik.

 

Reportaža – „Pogledaj dom svoj, anđele“

Pažnja, pažnja, vazdušna opasnost. Zaglušujući zvuk zaparao je vazduh nad Srbijom. Sirene za vazdušnu opasnost 24. marta u 19.45 označile su početak jednog od najvećih zločina u novijoj istoriji.

Milosrdni anđeo“, kako je NATO cinično nazvao bombardovanje SRJ, započeo je svoj razorni pohod u kome je u narednih 78 noći i dana na Srbiju ispaljeno oko 50.000 projektila.

Nevericu i čuđenje da je tako nešto uopšte moguće zamenili su strah i panika. Usledili su dani agonije. Restrikcije struje, neprestani zvuk sirene i trčanja u skloništa i podrume.

Ali, ubrzo se dogodilo ono što stratezi i idejni tvorci monstruoznog zločina nisu mogli ni da pomisle, a kamoli da predvide.

Umesto kolektivnog muka iznenada je došlo do prave erupcije prkosa i inata.

Srbi su odlučili da se ne plaše i da svesno postanu izložene mete.

Pogledajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala