Da li je Severna Koreja testirala kopiju raketa „Iskander“

© AFP 2023 / Jung Yeon-jeVesti o lansiranju severnokorejske rakete u Seulu
Vesti o lansiranju severnokorejske rakete u Seulu - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
Oružane snage Severne Koreje lansirale su dve balističke rakete malog dometa koje mogu predstavljati kopiju ruskih raketa za komplekse „Iskander“, smatra jedan od vodećih vojnih eksperata u Japanu Ju Kondžumi.
„Smatram da se radi o balističkoj raketi malog dometa koju nazivamo KN-23. To je severnokorejska kopija rakete koju u Rusiji zovu „Iskander“. One su prepoznatljive po karakteristično niskoj putanji leta“, rekao je ekspert ruskim medijima.

Komitet načelnika štabova Oružanih snaga Južne Koreje, podsetio je ekspert, saopštio je da je najviša tačka leta ovih raketa iznosila 60 kilometara, a domet – 460 kilometara.

„Japanska strana nije navela podatke o visini leta, ali je domet odredila – 450 kilometara. U tome se informacije poklapaju“, dodao je on.

„Severna Koreja od 2019. godine ispaljuje rakete ovog tipa. Prošla američka administracija predsednika Donalda Trampa nije imala ništa protiv toga. Zato sada, nakon dugo vremena, Pjongjang je odlučio da počne sa lansiranjima raketa malog dometa kako bi, čini mi se, video reakciju SAD“, naveo je stručnjak.

Podsetimo, Severna Koreja je lansirala jutros najmanje dva projektila za koja se sumnja da su balističke rakete, saopštili su zvaničnici u Južnoj Koreji, Japanu i Sjedinjenim Državama. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da Moskva prati raketna testiranja Pjongjanga, ali da ona ne predstavljaju pretnju Rusiji. Japanski premijer Jošihide Suga je osudio potez Severne Koreje. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala