„Cajt“: Nemačka pozvala NATO da se udruže protiv Rusije

© AFP 2023 / ODD ANDERSENNemački šef diplomatije Hajko Mas
Nemački šef diplomatije Hajko Mas - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
Šef nemačke diplomatije Hajko Mas pozvao je zemlje NATO-a da se udruže protiv Rusije, prenosi nemački list „Cajt“.

Prema mišljenju nemačkog ministra inostranih poslova, Severnoatlantski savez bi trebalo da pruži zajednički odgovor na „rusku agresiju“ i „dezinformacije“.

„Nećemo dozvoliti da budemo podeljeni“, rekao je Mas na sastanku u sedištu Alijanse u Briselu.

Istovremeno, „Cajt“ podseća da je ministar insistirao na tome da vojni blok ne prekine dijalog sa Moskvom. Mas je uveren da je u okviru Saveta Rusija – NATO moguća aktivna i poverljiva komunikacija u pitanjima politike bezbednosti.

Samit NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Savet NATO: Prilagođavamo se izazovima, Rusija pretnja po bezbednost

„Spremni smo na to i nadamo se da će ubrzo u ruska strana biti ponovo spremna na to“, preneo je nemački list Masove reči.

Inicijativu za suprotstavljanje Rusiji pokrenuo je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na otvaranju drugog dana sednice ministara spoljnih poslova zemalja Alijanse na kome učestvuju i predstavnici EU. Prema njegovim rečima, Evropska unija i NATO ne mogu pojedinačno izaći na kraj sa izazovima koji potiču od Rusije.

Inače, Savet Rusija-NATO formiran je 2002. godine, a poslednji pregovori u okviru Saveta održani u julu 2019. godine. Od tada su pokušaji da se organizuje novi sastanak propadali. Moskva je optužena da navodno okleva da razgovara o ukrajinskom sukobu u tom formatu, što je za istočne države - članice Alijanse neprihvatljivo.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala