Brnabić: Nadam se da ćemo sledeće nedelje moći da popustimo mere

© Sputnik / Lola ĐorđevićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
Nadam se da ćemo sledeće sedmice moći da popustimo mere, rekla je premijerka Ana Brnabić odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe SPP-USS Samira Tandira.

"Ne ide nam loše ali svaki dan je važan. Zaista moramo da uradimo sve što možemo da ubrzamo dalju vakcinaciju i da se borimo", napomenula je Brnabić.

Šef poslaničke grupe SPP-USS Samir Tandir upitao je premijerku kada se očekuje popuštanje mera Kriznog štaba, kao i koje su dugoročne i kratkoročne projekcije. Takođe, pohvalio je ekonomski paket mera koji je Skupština usvojila.

"Mi pratimo situaciju bukvalno na dva sata. I brojeve novozaraženih u odnosu na broj testiranih, broj hospitalizovanih, otpuštenih, pa i broj umrlih nažalost", rekla je Brnabić u Skupštini Srbije.

Ona je napomenula da postoje tri stvari kada su u pitanju mere.

"Prvo zdravlje nacije, zaštita života, podrška zdravstvenom sistemu i radnicima u tom sistemu. Druga stvar je privreda, ona mora da radi, da građani mogu da izdržavaju svoje porodice, ali i da bi se punio budžet. Treća stvar je mentalno stanje nacije. Mi se trudimo da između ove tri tačke nađemo neki balans", pojasnila je ona.

Kako je istakla, nada se da će moći sledeće sedmice da se popuste mere.

"Verujte da svaki dan razmišljamo o tome kada je vreme da popustimo mere, ali je najvažnije kako da pomognemo zdravstvenim radnicima, oni zaista moraju da osete podršku svih da", napomenula je Brnabić.

Srbiji je bar jednom dozom vakcinisano 1,356 miliona građana, a revakcinisano 913.000 ljudi, izjavila je danas u Skupštini premijerka Ana Brnabić. Takođe, rekla je da se nada da će naredne nedelje moći da se popuste mere pošto sada, kako je rekla, brojke stagniraju.

Ona je zamolila sve da vode računa o merama, disciplini, vakcinaciji.

"Da bi medicinski i nemedicinski radnici u kovid bolnicama osetili da razumemo šta sve rade za nas", napomenula je premijerka.

Najavila je i uvođenje treće kategorije kada je reč o vakcinisanima.

"To su imunizovani, oni kojima je prošlo tri nedelje od revakcine. Takvih je trenutno 564.663. Svakodnevno se oko 10.000 ljudi prijavi za vakcinaciju preko eUprave. To je dobro, ali imamo i dosta punktova za vakcinisanje i bez prijave", rekla je Brnabić.

Takođe, najavila je da se situacija prati svaka dva sata, kako bi se znalo kakve mere treba da budu sprovedene.

"Postoje tri stvari koje imamo u vidu zdravlje ljudi, privreda i mentalno stanje nacije. Nadam se da ćemo sledeće nedelje moći da popustimo mere. Čini se da brojke stagniraju. Vadi nas vakcinacija, da nije toga imali bi i preko 10.000 zaraženih. U ovom trenutku je najvažnije da damo podršku zdravstvenim radnicima i to je sada najvažnije. Molim vas da poštujete mere", rekla je Brnabić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala