Vlada Crne Gore: Sa tugom se sećamo žrtava bombardovanja

© Tanjug / MARINA MAKSIMOVICZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Vlada Crne Gore čvrsto je opredeljena da jasno i sa istinoljubljem pogleda u oči svim istorijskim činjenicama i da klekne pred žrtvom koju je podneo ili podnosi bilo koji građanin, poručio je premijer Zdravko Krivokapić, povodom godišnjice NATO bombardovanja.

Istakao je da evroatlantski integracioni kurs obavezuje Crnu Goru da vodi računa o njenoj ulozi u globalnom interesu i Evrope i čovečanstva, ali pre svega o stradanjima i naporima koje su podnosili i podnose svi njeni građani, prenosi Tanjug.

„Danas se sa tugom sećamo naših žrtava i najiskrenije delimo bol sa porodicama koje su u NATO bombardovanju ondašnje države SRJ, izgubile svoje najmilije. Pre 22 godine, mi smo kao društvo i država ostali bez građana koji bi danas predstavljali našu udarnu stvaralačku, progresivnu i obnoviteljsku moć. Kao roditelj, i kao čovek, i kao premijer, i kao građanin kojeg sve rane moga roda bole, klanjam se pred njihovom nevinom žrtvom“, naveo je Krivokapić.

Istakao je da ne želi da pominje „ni pravdu ni nepravdu, ni sudije niti dželate, niti razloge ni ciljeve koji su prethodili ovoj tragediji“.

„O svemu tome je izlišno govoriti kada stojimo danas nad humkama koje su ishod koji nema popravke niti utehe. I naravno da ćemo se sećati i žrtava, i sirena, i fijuka, i patnje, i naravno da će naše sećanje biti opomena svima i uvek da smo društvo prema kom svi moraju imati istinski respekt, poštovanje, razumevanje, i da naglasim, pokajanje...“, naveo je Krivokapić.

Dodao je da most o kojem je čuveni nobelovac pisao kao o tački na kojoj se sreću i razmenjuju i obogaćuju civilizacije, filosofije, kulture, religije i vekovi, u Murinu je za Crnu Goru postao simbol jedne tragedije i primer kako sve što genijalni um može da osmisli, jednim potezom sile i nemilosrdnosti postaje spomenik tuge i tragedije.

Osvrnuvši se na žrtve NATO agresije, Krivokapić je rekao da se na današnji dan svake godine sećamo i pominjemo imena dece koja su, kako je naveo, naši nezaboravni, najtragičniji simboli surovog stradanja civila.

Poručio je i da je prilika koju Crna Gora ima da izgradi prosperitetno društvo razumevanja i tolerancije došla nakon, kako je naveo, velikih pravednih i nevinih žrtava, i da ta prilika ne sme biti ispuštena.

„Možda će neko reći ili pomisliti da je naše današnje skromno obeležavanje ovog tužnog dana izraz licemerja ili pukog protokola. Možda će i navoditi kao argument za takav stav neke naše diplomatske smernice, evropsku integraciju Zapadnog Balkana, ili članstvo Crne Gore u NATO-u, ali želim da poručim i dobronamernim kritičarima i onima koji to zasigurno nisu, da nismo vlada koja trguje niti licitira, niti ćemo to ikada raditi sa ljudskim dušama i najintimnijim osećanjima“, rekao je.

Niti postoji, niti će biti vladinog koncepta ili agende koja će, kako je poručio premijer, naša srca ohladiti ili nas otuđiti od naših građana, jer onda ne bi izvršavali dužnost zbog koje smo konstituisani.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala