„Ušao bih u NATO, ali za 20.000 godina“ /video/

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaDuško Vujošević
Duško Vujošević - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Na današnji dan se navršavaju 22 godine od početka NATO agresije na tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju, što će ostati neizbrisiva uspomena za sve sa prostora koje je obuhvatala bivša država, pa i za legendarnog trenera Duška Vujoševića.
Greg Popovič, trener San Antonio Sparsa - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2020
NBA ukinula „Duško Vujošević“ pravilo

Trofejni stručnjak koji je poreklom povezan sa Crnom Gorom, a mestom rođenja i najvećim profesionalnim uspesima za Srbiju, jasan je u stavu prema NATO.

„Ja sam rekao da bih ja ušao u NATO, ali kada se završi proces raspadanja osiromašenog uranijuma. Znači za jedno 20.000 godina. Eto tada bih...“, rekao je Vujošević za Sputnjik sport u emisiji Miljanov korner.

Godinama unazad NATO propaganda u Srbiji pokušava da „opere“ zločine koje su činile njihove države članice tokom 1999. godine.

Hiljade stradalih i unesrećenih je ostalo iza akcije „Milosrdni anđeo“, uništeni su značajni infrastrukturni objekti, ali još gore od svega „posejan“ je osiromašeni uranijum, koji je pomenuo Vujošević.

Gotovo cela Srbija je bila zasuta eksplozivnim napravama koje sadrže taj opasan sastojak, najviše je na udaru bila teritorija Kosova i Metohije, a posledice svega se osećaju i do današnjeg dana.

Produkt procesa obogaćenja prirodnog uranijuma za upotrebu u nuklearnim reaktorima je lako proizvesti, ali on zbog svoje toksičnosti i radioaktivnosti zahteva dugoročno skladištenje, što je NATO rešio na „lak“ način – bombardujući Srbiju njime.

Amerika je do 2001. godine tvrdila da ne koristi osiromašeni uranijum, ali je to demantovano od strane Ujedinjenih nacija, pošto su pronađeni dokazi zagađenja tokom agresije na teritoriju Srbije i Jugoslavije.

Prema naučnim istraživanjima, izlaganje osiromašenom uranijumu može da izazove oštećenje bubrega kod ljudi, što je bolest sa kojom se Vujošević bori već dugi niz godina i zbog čega mu je za život neophodna dijaliza, a u ispitivanjima je utvrđeno citotoksično, genototoksično i kancerogeno delovanje na ljude.

► Vujošević za Sputnjik: Cena pričanja istine u Srbiji je da posle toga radiš u Rumuniji

► Jakovljević za Sputnjik: ABA bi trebalo da razmisli o „balonu“

► Jokićev trener u suzama pročitao i ime mladog Srbina ubijenog u Americi /foto, video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala