U Jermeniji ukinuto ratno stanje

© Sputnik / Asatur YesayantsSednica parlamenta u Jerevanu
Sednica parlamenta u Jerevanu - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Parlament Jermenije je ukinuo ratno stanje u zemlji koje je uvedeno 27. septembra 2020. godine. Za usvajanje nacrta zakona glasalo je 118 poslanika, jedan je bio protiv i jedan uzdržan.

Nacrt su predložile opozicione frakcije „Prosperitetna Jermenija“ i „Svetla Jermenija“.

Ukidanje ratnog stanja potrebno je zbog održavanja vanrednih izbora. Prema jermenskom zakonu, izbori će biti raspisani ako parlament ne izabere dva puta premijera nakon ostavke aktuelnog šefa vlade. U tom slučaju Nikol Pašinjan će nastaviti da vrši dužnost premijera.

Predsednik parlamenta Ararat Mirzojan je 23. marta pozvao kolege da glasaju za nacrt odluke o ukidanju ratnog stanja. On je rekao da bi bilo bolje da je vlada istupila sa tom inicijativom, a „to bi učinila narednih dana“, s obzirom na to da su vanredni parlamentarni izbori najavljeni za 20. jun, ali pošto je opozicija to predložila ranije, „svrsishodnije je složiti se sa inicijativom“.

U Jermeniji je proglašeno ratno stanje 27. septembra prošle godine zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu. Čak i nakon potpisivanja trilateralne izjave Jermenije, Rusije i Azerbejdžana o prekidu vojnih dejstava, parlament je odbio da ukine ratno stanje. Ukidanje bi omogućilo opoziciji da inicira proces ostavke premijera, što je zabranjeno tokom ratnog stanja. Opozicija insistira da Pašinjan napusti dužnost i optužuju ga da je potpisao sporazum o prekidu rata u Karabahu koji ne odgovara jermenskoj strani.

Podsetimo, Azerbejdžan je ukinuo ratno stanje u decembru prošle godine.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala