„Takvo zlo ne sme se nikada ponoviti“: Ambasada Rusije povodom godišnjice NATO agresije protiv SRJ

© Sputnik / Aleksandar MilačićAmbasada Rusije u Beogradu
Ambasada Rusije u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Ambasada Rusije u Beogradu je, povodom godišnjice NATO agresije na SRJ, poručila da se takvo zlo ne sme nikada više ponoviti.

Uz podsećanje da je odluka o bombardovanju doneta uprkos osnovnim načelima međunarodnog prava, Ambasada u saopštenju navodi da će Rusija nastaviti odlučno da se zalaže za striktno poštovanje univerzalnih međunarodno-pravnih normi, kao što je princip nemešanja u unutrašnje poslove suverenih država.

„U tom kontekstu podržaćemo sve napore koji će doprinositi tome da Beograd i Priština postignu održivo i obostrano prihvatljivo rešenje koje odgovara interesima naroda Srbije i međunarodnom pravu“, ističe se u saopštenju i napominje da su parametri rešavanja kosovskog pitanja definisani rezolucijom SB UN 1244 koja i danas igra u rešavanju tog pitanja temeljnu ulogu.

Ambasada Rusije podseća i da je tokom 78 dana varvarskog bombardovanja, koje je cinično prikazano kao „humanitarna intervencija u ime spasavanja izbeglica“, poginulo oko dve hiljade civila, da je uništen značajni deo infrastrukturnih i industrijskih kapaciteta zemlje, kao i da je porušeno na hiljade civilnih objekata.

„Primena municije sa osiromašenim uranijumom dovela je do nepovratnog zaražavanja u nizu regija zemljišta i podzemnih voda“, ukazuje Ambasada Rusije.

​Kako se konstatuje, ogromna šteta naneta je arhitekturi mira i bezbednosti u Evropi i međunarodnoj stabilnosti.

„Nakon Jugoslavije, kao što se zna, usledila je cela serija zapadnih operacija uz primenu snage koje su pokrenute pod propagandističkim izgovorima, bez sankcije Saveta bezbednosti UN ili uz izopačeno tumačenje mandata dodeljenog od strane SB UN“, kaže se u saopštenju.

Ambasada Rusije navodi da su zajedničkim naporima Moskve i Beograda u junu 1999. godine napadi projektilima Severnoatlantske alijanse zaustavljeni i da se uspelo da se situacija oko srpske pokrajine Kosovo i Metohija vrati na političko-diplomatski kolosek.

„Takvo zlo, kao što je bila agresija NATO-a protiv Jugoslavije, ne sme se nikada ponoviti“, zaključuje se u saopštenju Ambasade Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala