Stefanović: Sa ponosom se sećamo herojskih dela

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICMinistar odbrane Nebojša Stefanović
Ministar odbrane Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Nebojša Stefanović položio je danas vence povodom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji – venac na spomen-obeležja „Spomenik poginulima u toku ratova 1990-2020 i NATO agresije na SRJ“ u centru Kuršumlije i kraj Spomen-obeležja u kasarni „Toplički ustanak“.

„Danas odajemo poštu hrabrim braniocima Srbije na mestu gde je bilo istureno komandno mesto Treće armije i gde je prvog dana agresije život izgubilo 11 pripadnika naše vojske, oficira, podoficira i vojnika i još 27 je ranjeno“, rekao je Stefanović posle polaganja venaca na spomen-obeležje u kuršumlijskoj kasarni.

Stefanović je rekao da smo kao vojska, kao zemlja, dužni da se sećamo svih koji su dali ono najvažnije i najvrednije – život.

„Ali još je važnije da nastavimo da gradimo Srbiju kakvu bi oni voleli danas da vide. Mislim da Srbija vođena predsednikom Vučićem i Vladom upravo gradi takvu Srbiju u kojoj se radi vredno i u kojoj naša vojska jača“, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, takva vojska je garant bezbednosti koji omogućava da stanovništvo naše zemlje živi slobodno.

„Sloboda znači da imate dovoljno opremljene jedinice, dovoljno ljudi, i tehnike da svakome možete da kažete da je Srbija tu za mir i stabilnost, ali da niko ne pomisli da je napadne, da ugrozi bezbednost njenih građana“, rekao je ministar odbrane i potpredsednik Vlade Srbije.

Ministar je podsetio da je to grad koji je među prvima bombardovan.

„Tokom NATO agresije u Kuršumliji gađane su i škole, bolnice, kuće, civilni objekti. Vrtići čak! Tokom 78 dana u Kuršumliji su stradali pripadnici vojske i policije, civili, a u selu Merdare 11 meseci stara Bojana u naručju oca. Danas odajemo počast našim junacima, građanima, vojnicima, policajcima, koji su izgubili život tokom agresije“, rekao je on.

„U tih 78 dana NATO agresije, zahvaljujući visokom moralu, odlučnosti, obučenosti i spretnosti, iako znatno slabiji, ne žaleći svoje živote i ne mareći ko je protivnik, pripadnici naše vojske činili su nemoguće, branili su otadžbinu i nisu je izgubili“, rekao je Stefanović.

Kaže strahovito i bezumno razaranje u kojem je stradalo na hiljade ljudi i 22 godine nakon toga ostalo je nekažnjeno, ali je naš narod ostao hrabar, prkosan i vredan i ponovo je podigao svoju zemlju iz ruševina.

„Svuda oko nas, danas u našoj zemlji niču fabrike, bolnice i vrtići i Srbija ima čemu da se raduje - dobroj budućnosti, napretku, onome što zajednički gradimo, popravljamo, stvaramo“, naveo je i dodao da je naš posao da brinemo i o porodicama onih koji su za Srbiju dali živote.

Pored ministra odbrane, na spomen obeležja-vence je položio i predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, predstavnici SUBNOR-a i članovi porodica i poštovaoci žrtava bombardovanja.

Stefanović se sastao i sa Milenom Nikolić, ćerkom rezervnog kapetana prve klase Milovana Ilića, koji je 1999. godine poginuo u bombardovanju kasarne u Kuršumliji. Ona je danas stomatolog u 37. mehanizovanom bataljonu.

Razgovarao je i sa Radicom Slavković, medicinskom sestrom koja je među prvima pritekla u pomoć stradalima.

U svim organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije minutom ćutanja odata je počast stradalim u NATO agresiji, a na spomen obeležja poginulim pripadnicima položeni su venci.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala