„Politiko“: Nemačka apeluje na Evropsku komisiju da kupi „Sputnjik Ve“ na nivou EU

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Uđi u bazu fotografijaVakcina Sputnjik Ve
Vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Nemačka poziva Evropsku komisiju (EK) da realizuje kupovinu ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) na opšteevropskom nivou, objavio je američki list „Politiko“, pozivajući se na predstavnika nemačke administracije.
„Zamolili smo Evropsku komisiju da pokrene proceduru kupovine ruske vakcine protiv kovida 19 'Sputnjika Ve' na opšteevropskom nivou“, rekao je predstavnik nemačkih vlasti na brifingu u Berlinu.

Kako je rekao, nada se da bi proces pripreme za nabavku mogao da počne već sada, dok evropski regulator razmatra zahtev za dozvolu primene preparata na teritoriji EU. Prema njegovim rečima, Berlin bi smatrao ispravnim da pregovori počnu bez odlaganja.

Takođe je dodao da EK još uvek nije počela pregovore sa Moskvom o mogućoj kupovini ruske vakcine, ali nije isključio tu mogućnost „u skorijoj budućnosti“. S tim u vezi, „Politiko“ piše da je sagovornik lista mogao da ima u vidu samit lidera država i vlada EU koji će biti održan u režimu video-konferencije 25. i 26. marta.

Podsetimo, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nedavno da je neophodno primeniti rusku vakcinu „Sputnjik Ve“ u Evropskoj uniji i da će, ukoliko EU ne bude donela odluku da je kupi, Nemačka to uraditi samostalno.

Nešto ranije su se lideri tri nemačke države – Saksonije, Saksonije-Anhalt i Tiringije založili za odobrenje „Sputnjika Ve“.

Evropska agencija za lekove započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala