Odgovor Rusije na „jasan signal“ NATO-a u Crnom moru

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaNATO ratni brodovi u luci Odesa
NATO ratni brodovi u luci Odesa - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Rusija ne treba da precenjuje jačanje NATO prisustva u Crnom moru, već da nastavi sa preduzimanjem racionalnih koraka za održavanje stabilnosti u tom regionu, ocenjuju ruski eksperti nakon poruke generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga da taj blok nastavlja sa povećanjem aktivnosti u crnomorskom regionu, čime šalje „jasan signal“ Rusiji.

Na dvodnevnom samitu ministara spoljnih poslova zemalja Alijanse u Briselu, generalni sekretar NATO-a istakao je da je jedna od glavnih ideja u obnovljenom strateškom konceptu „NATO-2030“ jačanje prisustva NATO-a u Crnom moru putem raspoređivanja borbenih grupa, izvođenjem vežbi i jačanjem saradnje sa Ukrajinom i Gruzijom. On je naglasio da time „NATO šalje jasne signale bilo kom potencijalnom protivniku Alijanse“.  

Planovi NATO-a u Crnom moru davno definisani

Šef odeljenja za evropsku bezbednost Instituta za Evropu pri Ruskoj akademiji nauka Dmitrij Danilov podseća da su svi prioriteti i operativni planovi NATO-a davno definisani i, u ovom slučaju, generalni sekretar samo potvrđuje da će ti planovi biti sprovedeni. On pojašnjava da, sa stanovništa NATO-a, jugoistoku Evrope je takođe potrebno značajno jačanje kada je reč o snazi i sredstvima u Crnom moru. 

„Crno more je, naravno, specifičan region, mada se sada situacija donekle promenila. Prvobitno, u okviru NATO-a, Turska je igrala ključnu ulogu u pogledu operativnog planiranja snaga i sredstava i aktivno se bavila jačanjem uloge NATO-a u crnomorskom regionu. Međutim, kasnije se situacija promenila. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao da se Crno more pretvara u „rusko jezero“. NATO je sa zadovoljstvom reagovao na ovu izjavu i doneo odluku da pojača prisustvo Alijanse u ovom regionu“, kaže Danilov.

On objašnjava da u crnomorskom regionu postoje ozbiljni problemi koji se odnose na Bosforski moreuz i konvenciju iz Montrea u skladu sa kojom su na snazi značajna ograničenja povodom stalnog prisustva takozvanih „necrnomorskih država“ u Crnom moru. Pre svega se, naravno, misli na američku mornaricu. 

„U svakom slučaju, aktivnost NATO-a se povećava, sprovode se vežbe. Štaviše, prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, ako su ranije, na primer, ratni brodovi uglavnom imali za cilj sprovođenje izviđačkih i informativnih zadataka, sada se povećao broj letova u okviru borbene obuke, kao letova borbenih aviona duž linije dodira. Stoga govorimo o ozbiljnom povećanju rizika od vojne opasnosti“, naglašava Danilov. 

Rusija da reaguje racionalno

Vojni ekspert Oleg Ponomarenko iz Centra za strateške studije komentariše jačanje prisustva NATO-a u Crnom moru navodeći da će za NATO biti argument svaki pokret potencijalnog, već određenog protivnika, a za Alijansu je to Rusija.  

„Jasno da formalno najavljeni planovi ne odgovaraju uvek onome što NATO planira da preduzme. Mislim da će doći do pokušaja jačanja prisustva NATO-a u svim pravcima, koristeći bilo koju informativnu priliku, i bilo kakve akcije drugih zemalja koje bi opravdale neke od sledećih koraka Alijanse. Crnomorski region će privući još više pažnje, jer se on nalazi uz prilično složen region Bliskog istoka, a najveća napetost je sada povezana sa događajima u Siriji. Takođe, prilično teška situacija je i oko Balkana, to jest, u odnosima unutar NATO-a, Turske, Grčke i naravno, situacija u Istočnom Sredozemlju“, kaže Ponomarenko. 

On dodaje da čitav navedeni kompleks problema objektivno ukazuje na to da će aktivnost svih strana u ovom regionu biti veoma značajna, a da su koraci koje preduzima Rusija dovoljni za očuvanje stabilnosti u ovom trenutku. 

„Ovde je prilično važno za Rusiju da ne preceni ono što se dešava. Odnosno, da ne preduzima neke preterane korake jer to nije jedini pravac u kojem bi ona trebalo da ojača. Zbog toga je za Rusiju glavna racionalnost u delovanju. Istovremeno, sve izjave koje daje NATO često nisu povezane sa realnim jačanjem. Više se odnose na aktivnosti u oblasti infrastrukture, na primer kupovina tehnike od nekih zemalja ili raspoređivanje američke tehnike. Ali do sada je, ipak, to sve ograničeno. Kao primer se može navesti razmeštanje američkih izviđačkih bespilotnih letelica MKu-9 u Rumuniji“, pojasnio je ekspert.

Ruski eksperti su saglasni da ukoliko dođe do pogoršanja u crnomorskom regionu, osim napora koje Rusija ulaže na očuvanje stabilnosti, situacija će umnogome zavisiti i od ostalih igrača. 

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala