Ljubinka Milinčić: Putinu stigao poklon od Bajdena /video/

© Sputnik / Dejan SimićLjubinka Milinčić
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Četiri godine su optuživali Trampa, ali izgleda da zapravo Bajden radi za Rusiju, jer Putin odavno nije dobio bolji poklon od onog koji mu je dao američki predsednik proglašavajući ga ubicom.

Pred septembarske izbore Putin ne mora da smišlja strategiju — ovakvi postupci uvek učine da se zbiju redovi ruskih građana oko lidera. Još nekoliko takvih izjava — i Putin će moći da ostane na vlasti onoliko koliko poželi.

U želji da „kazni“ Putina, Bajden mu je pomogao. I ništa mu ne vredi što poznaje Putina kad, kao i većina Amerikanaca, ne razume Rusiju. Izjava da je ruski predsednik ubica nije shvaćena kao napad na Putina, već na čitavu državu.

A u toj situaciji prestaju da postoje vlast i opozicija, svi postaju jedno — branioci otadžbine. Popularnost lidera obavezno skače. Setimo se samo kako je, posle povratka Krima, rejting Putina porastao do neverovatnih visina. Isto se dešava posle svakog ozbiljnijeg napada sa Zapada.

Bajdenov gaf je toliko šokantan da su mnogi poželeli da ga „otpišu“ na zdravstveno stanje američkog predsednika. Smatrali su da je bolje imati i dementnog, nego neodgovornog predsednika zemlje koja pretenduje da bude „na vrhu sveta“.

Razuverila ih je Džejn Psaki, kao i činjenica da intervju nije emitovan direktno, već je bio snimljen, pa je bilo vremena da oni koji su zaduženi da prate svaku Bajdenovu reč i paze da opet ne kaže da je Kamala Haris predsednik, a unuku ne predstavi kao svog pokojnog sina, iseku ono što ne sme da se čuje.

Putinov odgovor sadržao je, pored želje za dobro zdravlje američkog predsednika, i poruku da s Rusijom ne može tako da se razgovara. Sarađivaćemo, ali pod uslovima koji nama odgovaraju i tri puta ponovljeno — moraćete s tim da računate, istorijska je poruka. Jer, Amerika nikako da shvati da su davno prošla vremena kada Rusija nije mogla da postavlja uslove.

Prošla su vremena kada su „noški Buša“ — smrznuti pileći bataci, poslati kao humanitarna pomoć, bili glavna hrana u Rusiji; kad su morali da dozvole da američki inspektori prebrojavaju bojeve glave njihovih raketa u svakoj fabrici; kada su bili na granici da svu naftnu industriju prodaju Amerikancima… I mnogo toga drugog što ih je preskupo koštalo.

Sve se promenilo, Rusija je uspela da odbrani Južnu Osetiju i Abhaziju od Gruzije, da vrati sebi Krim i luku u Crnom moru, u koju joj umalo nisu doveli Šestu flotu, da napravi najsofisticiranije oružje, da osigura potpunu vojnu bezbednost, da proizvede dovoljno hrane za svoje stanovništvo i ne zavisi od uvoza, pa čak i da je izvozi… Da zaustavi rat u Siriji. Da se vrati na svetsku političku scenu na kojoj se ništa bez nje ne može rešiti.

Takvoj Rusiji se ne sme pretiti.

Američki predsednik promoviše novu doktrinu — da svima kaže u lice šta misli — a misli sve najgore o njima. Zato je na dobrom putu da se posvađa s celim svetom. Kinu je već naljutio, Putina i naljutio i nasmejao… na redu je Nemačka od koje traži da se povinuje američkom diktatu…

Ako misli da je to dobar put za vraćanje Amerike na poziciju vrhovnog gospodara, što je promovisao kao svoj glavni cilj, grdno se vara. „Diplomatija sile“ mu baš ne polazi za rukom — nije svet što je nekad bio. Već duvaju neki „čudni“ vetrovi, čiju snagu je već imao priliku da oseti.

Bajdenove izjave komentarisao je i predsednik Putin, a kako mu je odgovorio, pogledajte u video-prilogu:

Prethodne emisije „Moj pogled na Rusiju“:

Sve emisije „Moj pogled na Rusiju“ pogledajte OVDE.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala