Lekcija NATO agresije: Zločin koji nije kažnjen – nastavlja se

© AP Photo / BORIS GRDANOSKIPosledice NATO bombardovanja u blizini Preševa
Posledice NATO bombardovanja u blizini Preševa - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
„Zločini koji nisu kažnjeni se nastavljaju, neće se prekinuti. Sve dok se događajima koji su stari već 22 godine ne da međunarodna pravna ocena, nijedna slabija zemlja neće moći da se oseti zaštićeno i bezbedno“, rekao je danas direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov za Sputnjik na konferenciji „NATO agresija. Lekcije jugoslovenske tragedije“.

Na 22. godišnjicu početka NATO agresije nad Jugoslavijom, danas je u Domu novinara u Rusiji, u gradu Voronježu uz podršku Ruskog doma iz Beograda, održana video-konferencija „NATO agresija. Lekcije jugoslovenske tragedije“, posvećena zločinu protiv suverene evropske države.

Konferencija o NATO agresiji

Iz Beograda se u u konferenciju uključio direktor Ruskog doma, donedavni dopisnik Prvog kanala Ruske televizije, autor reportaža o tragičnim događajima u Jugoslaviji, Jevgenij Baranov.

„Za davanje ocene događajima koji su se dogodili pre 22 godine potrebno je privući učešće svih glavnih sila u svetu, upravo s aspekta pravnih mehanizama koji postoje u svetu“, rekao je Baranov.

© Sputnik / Lola ĐorđevićDirektor Ruskog doma Jevgenij Baranov
Lekcija NATO agresije: Zločin koji nije kažnjen – nastavlja se - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov

Povodom konferencije oglasio se i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je učesnicima poručio:

„Čuvanje sećanja na tragične događaje iz vremena NATO bombardovanja SR Jugoslavije važno je zbog osude te agresije i shvatanja suštine te varvarske akcije Alijanse suprotne međunarodnom pravu. Važno je i zbog istorije, razumevanja aktuelnih događaja i određivanja ispravne linije zaštite međunarodnog pravnog poretka”.

U okviru događaja predstavljena je knjiga „NATO pred sudom istorije“ srpskog advokata Gorana Petronijevića, koji se iz Voronježa uključio u konferenciju.

Petronijević je prikupljajući dokaze o zločinima NATO-a po završetku rata, učestvovao je u izricanju presude glavnim inicijatorima agresije: Bilu Klintonu, Havijeru Solani, Žaku Širaku, Medlin Olbrajt, generalu Vesliju Klarku i drugima.

„Srbija je po međunarodnom pravu vodila dozvoljen rat, odbrambeni rat. Po međunarodnom pravu, nijedna država ne može napasti drugu bez saglasnosti UN. NATO je zloupotrebio tumačenje međunarodnog prava. Zahvaljujem se svim našim ruskim prijateljima i Ljubomiru Radinoviću iz Balkanskog centra narodne diplomatije u Voronježu, bez kog ova knjiga ne bi ugledala svetlost dana“, kazao je Petronijević.

© Sputnik / Nikola BižićAdvokat Goran Petronijević
Lekcija NATO agresije: Zločin koji nije kažnjen – nastavlja se - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Advokat Goran Petronijević

Tužbe zbog posledica bombardovanja

Konferenciji je prisustvovao i advokat Srđan Aleksić, koji je u u januaru ove godine Višem sudu u Beogradu podneo tužbu protiv zemalja članica NATO-a zbog upotrebe osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja bivše Jugoslavije, što je uticalo na teške oblike kancera kod civila i vojnika koji su u tom periodu boravili na teritoriji Kosova.

„Imamo mali problem. Ne možemo da podnesemo još tužbi zbog visokih sudskih taksi. Još nemamo odgovor na našu žalbu. Mi ćemo se zbog taksi da se obratimo i sudu u Strazburu, jer je na taj način onemogućen pristup sudu našim građanima koji su oboleli od kancera i plaćaju velike svote novca za mesečno lečenje, a plus treba da plate sve ove visoke takse“, predočio je Aleksić.

© Sputnik / Lola ĐorđevićAdvokat Srđan Aleksić
Lekcija NATO agresije: Zločin koji nije kažnjen – nastavlja se - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Advokat Srđan Aleksić

U konferenciju se uključio i Aleksićev italijanski kolega i član niške Advokatske komore Anđelo Fjore Tartalja, koji mu pomaže u sudskim sporovima i koji je uspešno zastupao interese italijanskih vojnika iz mirovnih misija na teritoriji bivše Jugoslavije koji su oboleli od kancera. Tartalja je do sada u korist svojih klijenata dobio 185 pravosnažnih presuda.

„U Srbiji mnogi osporavaju uzročno-posledičnu vezu, smatraju da osiromašeni uranijum ne utiče na život i zravlje, ne utiče na kancer, što nije tačno. Samo sud može da utvrdi istinu. Italijanski sud, od najnižeg do najvišeg, Vrhovnog suda, utvrdio je istinu, a to je da osiromašeni uranijum izaziva teške posledice po život i zdravlje ljudi“, podvukao je Aleksić.
© Sputnik / Lola ĐorđevićKonferencija „NATO agresija. Lekcije jugoslovenske tragedije“.
Lekcija NATO agresije: Zločin koji nije kažnjen – nastavlja se - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Konferencija „NATO agresija. Lekcije jugoslovenske tragedije“.

Okružni sud u Beogradu je septembra 2000. godine čelnike NATO-a i zemalja koje su učestvovale u bombardovanju SR Jugoslavije osudio na po dvadeset godina zatvora. Presuda je prvi državni dokument poništen odlukom vlasti posle Petog oktobra. Zbog nepoštovanja zakonske procedure, u odlučivanju po žalbama, može se reći da je presuda i dalje na snazi.

Konferenciji su prisustvovali i general-major Vojske Srbije i Crne Gore u penziji Božidar Delić i bivši sudija Vrhovnog suda Ljubomir Vučković.


Saznajte: Zašto je bilo nepoželjno reći „NATO agresija“?

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala