Kijev protiv termina Donbas

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaUstanici u Donbasu
Ustanici u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Sekretar Sveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO) Aleksej Danilov pozvao je da se više ne koristi termin Donbas jer je, kako kaže, reč o narativu koji je nametnut iz Rusije. Ubrzo je stigao odgovor iz Moskve: Kijev koristi situaciju u Donbasu za jačanje rusofobne politike, a region mu uopšte nije potreban.
„To je definicija koju nam nameće Ruska Federacija. Mi moramo jasno da se pridržavamo naših normativnih akata. Postoje jasni nazivi Donjecka i Luganska oblast, nema nikakvog Donbasa, veoma je opasno kad počnemo tako da govorimo“, rekao je Danilov a prenosi portal „Strana.ua“.

Zamenik Komiteta Dume za pitanja ZND Viktor Vodolacki ocenio je da Kijevu Donbas uopšte nije potreban.

„Ova izjava je u skladu sa politikom administracije sadašnjeg ukrajinskog predsednika, jer je i golim okom vidljivo da Donbas uopšte nije potreban Zelenskom i njegovom timu“, rekao je Vodolacki.

Kako je dodao, za vlasti u Kijevu je sam region moneta za potkusurivanje kako bi rešili svoje probleme sa zapadnim partnerima.

Podsetimo, od prošlog meseca situacija u Donbasu je sve napetija: izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale.

Samoproglašene republike smatraju da se Kijev priprema za veliku ofanzivu, dovlačeći nove snage na kontakt-liniju. Ukrajinska prestonica delimično potvrđuje ove informacije: vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je 22. februara da vojska vežba scenario juriša u gradskim sredinama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala