Ruski biznismen će upravljati lukom Solun

© ANGELOS TZORTZINISLuka Solun
Luka Solun - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Grčka komisija za zaštitu konkurencije odobrila je da kompanija „Thessaloniki Port Authority SA“ (ThPA) koja upravlja lukom Solun, pređe pod kontrolu vlasnika kompanije „Agrokom“, ruskog biznismena Ivana Savide, navodi se na sajtu „ThPA“.

Ugovor predviđa promenu u strukturi vlasnika kontrolnog udela u kompaniji „South Europe Gateway Thessaloniki Ltd.“ (SEGT), koja poseduje 67 odsto akcija „ThPA“.

Pored „SEGT“, veliki akcionar „ThPA“ je grčki državni Fond za razvoj aktiva sa 7,3 odsto akcija, dok je 25,7 odsto u javnoj ponudi akcija, sledi iz izveštaja „ThPA“ za prvu polovinu 2020. godine.
Veliki sukobi u Solunu, upotrebljeni Molotovljevi kokteli i suzavac /video/

„ThPA“ je 2001. godine dobila koncesiju za objekte luke Solun na 40 godina.

U skladu sa ugovorom potpisanim 2018. godine između „ThPA“ i Grčke, kompanija je u obavezi da investira u infrastrukturne projekte i opremu za utovar i istovar u vrednosti od 180 miliona evra do 2025. godine.

Savidi je ruski biznismen, a „Forbs“ ga je svrstavao na listu najbogatijih ljudi u Rusiji. On ima i drugu imovinu u Grčkoj. U aprilu prošle godine, kompanija „Beltera“ je kupila hotelski kompleks „Porto Karas“ u Grčkoj za 205 miliona evra

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala