Akademija povodom Dana sećanja na stradale u agresiji 1999. /video/

© AP Photo / Dimitri MessinisNATO bombardovanje 1999.
NATO bombardovanje 1999. - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Svečanom akademijom u beogradskoj Kombank dvorani obeležen je Dan sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

Obeležavanju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, članovi Vlade Srbije, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, patrijarh srpski Porfirije. Akademija je počela himnom Srbije „Bože pravde“.

„Dogodio se zločin, veći od svih zločina“

Tokom proleća 1999. godine dogodio se zločin, agresija, napad na suverenu zemlju, bez odluke UN, za koji niko nikada nije odgovarao, i to je nemoguće objasniti i danas, 22 godine kasnije, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da danas nećemo da licitiramo oko imenovanja svega što se, tokom proleća 1999. godine dogodilo zato što se, kako je istakao, dogodio zločin, agresija, a ne bombardovanje, kampanja, intervencija ili operacija.

„Jedno dete dnevno i malo više od toga. To je ona najteža, najmučnija i najbolnija brojka NATO agresije iz 1999. godine. Ubijeno, zaustavljeno, bez ikakve svoje krivice. Nikakav greh nisu počinili, bez prava na odbranu, i bez prava na pravdu, na život“, istakao je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio i da niko nikada nije odgovarao za taj zločin veći od zločina.

Niko za 2.500 ubijenih civila, ali i vojnika i policajaca, koji su krivi samo što su čuvali sebe i svoja ognjišta, za više od 6.000 ranjenih, naglasio je on.

„Objasniti to, ni danas, 22 godine posle agresije, nije moguće. Ne postoji, i pored svog truda, univerzalno opravdanje, nema razloga, smisla, a ostala su samo, kao večni greh, imena“, rekao je Vučić, nabrajajući imena nastradale dece.

Te smrti nisu, za one koji su ih posejali, bile ni tragične, a još manje greška, već bedni izgovor, namera, jasna odluka, preki sud nad jednom zemljom, nad njenim ljudima, nad njenom decom, ukazao je predsednik Srbije.

Dogodio se napad na suverenu zemlju, bez odluke UN, bez onog dovoljnog razloga koji bi predstavljao napad tadašnje Jugoslavije na neku susednu, ili NATO državu, dodao je.

„Nikoga mi tada nismo napali. Napali su nas, sa jasnim ciljem. Da nas poraze, da nas, ubijaju, i da nam na kraju oduzmu deo teritorije“, istakao je Vučić.

Vučić je poručio da je Srbija danas mnogo snažnija nego 1999. godine, sa neuporedivo jačom ekonomijom i vojskom i da više nikada neće doći u situaciju da joj neko ubija decu, ruši zemlju i proteruje narod.

Hoćemo da ostanemo slobodni, da sami odlučujemo o svojoj sudbini, i da nam niko više ne oduzme sve, a da nam ne da ništa, poručio je Vučić.

„A ništa je danas ideja nekih velikih i moćnih, ali i onih koji im služe, da nas Kosovo prizna, ne bismo li mi priznali Kosovo. Nije nam potrebno to priznanje i nećete od Srbije dobiti gaženje po našim žrtvama, prošlosti i budućnosti. Dobićete odgovor razumnih i odgovornih ljudi, potreban nam je kompromis, treba nam ispunjavanje svih onih obaveza koje smo preuzeli i mi i Priština, a samo ih mi ispunili“, kazao je on.

On je istakao da će svih tih 19 velikih i danas nemušto govoriti o svom vojničkom uspehu, izbegavati odgovore na pitanja, a jedan mali, samo brojčano mali, ali veličanstveni, srpski narod, sa tugom i suzom u oku ponosno priseća svog otpora i borbe protiv 19 okrutnih i bahatih.

Kako je rekao, izgubili smo mnogo, ali obraz i srpsko srce još su tu, da čuvaju Srbiju koja je večna i neuništiva. Dodao je da je Srbija bila zemlje bez snage da se uspravi, podigne i radi bilo šta drugo nego da ćuti ili da sagne glavu i pokorno se izvini, za sve, pa i za svoje mrtve, za svoju ubijenu decu.

Ali, danas to više nije ta propala zemlja, kaže Vučić i ističe da je Srbija sada ponovo pronašla i svoju snagu i svoj ponos.

„Ta Srbija, danas, kada je u svetu i dalje mnogo više bombi, nego vakcina, u region šalje, ne bombe, nego vakcine. Danas je spremna i da ih proizvodi i za samo nekoliko meseci to će da učinimo, ali ne samo za sebe već i za druge, za ceo Balkan“, naveo je predsednik.

Naglasio je da i danas kada nam prete formiranjem velike Albanije, kada kažu da nema ništa od Zajednice srpskih opština, da je naše da budemo mirni, da brinemo o našem narodu na KiM, ali i da velikim i moćnim jasno poručimo da nismo slabi kao što smo bili, da ćemo umeti da sačuvamo svoje, ne dirajući ni u šta tuđe.

„Hoćemo da imamo najbliže odnose sa svima koji su u agresiji na lepu Srbiju učestvovali, oprostili smo odavno, ali ne, nećemo zaboraviti nikada i ne tražite to od nas. Tog jednog dana, svake godine, podsećaćemo i sebe i vas 19 najmoćnijih po sili i snasi, ali ne baš po časti i moralu. Da se nikada ne bi ponovilo. Ne nama, već ni jednom drugom slobodoljubivom narodu na svetu“, poručio je Vučić.

„Naše žrtve su nevine, jer se naš narod branio od agresije“

Patrijarh Porfirije je poručio da smo se ovde okupili ne da sudimo, ali da se setimo i da možemo da kažemo šta je istina.

„Skupili smo se da bismo se zajedno, saborno, setili nesrećnih dana pre 22 godine. Da se sećamo i molimo za nevine žrtve, a naše su žrtve nevine, jer se naš narod branio od agresije“, rekao je patrijarh.

On je napomenuo da je pre dolaska na obeležavanje otvorio Novi zavet i našao se na sedmoj glavi Jevanđelja po Mateju i citata „Ne sudite, da vam se ne sudi“.

Poglavar SPC je podsetio na div-junake, vojnike i policajce, heroje sa Košara i nebeske vitezove, koji su dali živote na braniku otadžbine.

„I mi moramo da se molimo njima, zato što ih je Bog upisao u knjigu večnosti. Večeras želim da istaknem da se u tih 78 dana kod našeg naroda, ne samo kod onih koji su branili mostove, nego i kod drugih koji su se sklanjali od bombi, projavila jedna suštinska osobina našeg etosa, dragoceni deo našeg identiteta, a to je međusobna solidarnost i hrišćanska ljubav za bližnje“, istakao je patrijarh Porfirije.

Porfirije je govorio i o izazovima u današnjem vremenu i pandemiji virusa korona.

„Sada su vitezovi lekari, sve medicinske sestre“, rekao je on.

„Šta nas je održalo tokom tog neviđenog zla koje je nasrnulo na naš narod, šta nas je održalo posle albanske golgote i šta će nas održati danas? Održao nas je hrišćanski odnos prema životu kojima nas je naučio Sveti Sava“, naveo je patrijarh.

Porfirije je naglasio da je temelj opstanka države i naroda i prosveta i kultura, uz ekonomski razvoj, ali i najvažnije od svega — očuvanje identiteta.

„Samo kada znamo ko smo i šta smo, utemeljeni u svom identitetu i kada govorimo svoj jezik i možemo da razgovaramo između sebe i gradimo mir. To će biti sigurni garant da ćemo znati da razgovaramo sa drugima i gradimo istinske i prave odnose poštujući drugoga“, zaključio je patrijarh.

„Najsnažniji odgovor je tišina“

Dodik je izjavio je da teško može da nađe adekvatne reči za NATO agresiju i da je zato najsnažniji odgovor upravo tišina koja je, kako je naveo, mnoge naše braću i sestre, decu, majke odvela u zagrobnu tišinu.

„Tišina zbog toga što u današnjem vremenu postoje oni koji su smatrali da moraju da pokažu svoju moć bombardovanjem ljudi i spaljivanjem kuća“, rekao je Dodik.

On je istakao da niko ne može da ospori NATO paktu da sme da postoji, ali se pita zašto su baš na naš narod bacali bombe i osiromašeni uranijum.

„To je sve rađeno u ime nekog njihovog cilja. Da menjaju vlast, slali su nam ‘milosrdne anđele’ da nam bacaju bombe. Nema većeg cinizma nego ubijati ljude i govoriti da je to kolateralna šteta“, istakao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Dodik je rekao da nisu bile dovoljne ni jasenovačke kame ni NATO bombe da bi nas satrli, poručivši da moramo izvući snagu iz svega što se desilo, kao i da moramo verovati u Srbiju.

„Srbija zna svoj put, želi da širi mir u regionu bez obzira na sve patnje. I drugima poručujemo da ih razumemo, ali i da imamo pravo na ono što je naše“, rekao je Dodik.

Podsetimo, tokom neprekidnih 78 dana vazdušnih napada, poginulo je između 1.200 i 3.000 ljudi, a povređeno više od 12.000.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušne agresije Alijanse ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije.

Za 11 nedelja svakodnevnih vazdušnih napada NATO je izvršio 2.300 udara na tadašnju SR Jugoslaviju i bacio 22.000 tona projektila, među njima i 37.000 zabranjenih kasetnih i bombi sa osiromašenim uranijumom.

Godišnjica početka bombardovanja zbog virusa korona obeležena je u skladu sa epidemiološkim merama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala