Borelj: EU i Amerika će koordinisati poteze prema Rusiji

© AP Photo / Olivier HosletŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Evropska unija i Amerika su razmotrile „konfrontaciono ponašanje Rusije“ i dogovorile su se da deluju zajedno, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„Smatramo da je Rusija izabrala put konfrontacija. U vezi s tim odlučili smo da delujemo zajedno da bismo se tome suprotstavili“, rekao je Borelj na konferenciji za novinare posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Blinken je u poseti Briselu od juče. Nakon što je učestvovao na sastanku Saveta NATO, u sedištu EU je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i Boreljom.

Pored Rusije, na dnevnom redu tih razgovora bile su i Turska i Kina, borba protiv virusa korona i drugo.

Borelj je ranije danas izjavio da smatra Rusiju „opasnim“ susedom, ali je pozvao da se sačuvaju kanali komunikacije. 

Žozep Borelj i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Lavrov: Naši odnosi sa EU su uništeni

„Moramo da razgovaramo o kanalima komunikacije sa Rusijom. Rusija je naš sused, opasan sused, ali sa njima treba deliti neka pitanja koja su od zajedničkog interesa, kao što je nuklearni sporazum sa Iranom i klimatske promene. Zajedno s tim, treba da obuzdavamo i suprotstavljamo se Rusiji“, rekao je Borelj.

Istovremeno, Blinken je u sedištu NATO rekao da Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja predstavljaju vojne pretnje za Zapad.

Iz Kremlja je nedavno saopšteno da Brisel trenutno nije bliski partner Moskve iz razloga što je odlučio da prekine sve odnose.

„EU sada, na žalost, nije naš bliski partner iz jednostavnog razloga što je zamrznuo odnose na liniji Brisel-Moskva“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je naglasio da su ranije Rusija i EU gradili odnose u mnogim sferama, ali „sve je to prekinuto odlukom Brisela“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala