Bivši bugarski obaveštajac o „špijunskom skandalu“: Zar se time u Sofiji bave samo Rusi?

© Sputnik / Aleksandr Юrьev / Uđi u bazu fotografijaPogled na glavni grad Bugarske, Sofiju
Pogled na glavni grad Bugarske, Sofiju - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Bivši bugarski obaveštajac Todor Bojadžijev komentarisao je „špijunski skandal“ za koji je Sofija optužila Ruse, ukazujući na činjenicu da se obaveštajnom delatnošću u Bugarskoj bave svi - i zapadne zemlje. Ističe i da je Tužilaštvo mnogo puta iznosilo ovakve optužbe protiv stranih država, ali da ni u jednom slučaju nije doneta presuda.

„U poslednjih trideset godina nije bilo osuđenih prema datom paragrafu Krivičnog zakonika“, rekao je Bojadžijev.

Prema njegovim rečima, u Bugarskoj deluju obaveštajne službe raznih zemalja. On je skrenuo pažnju na to da je aktuelna ambasadorka SAD u Bugarskoj Hero Mustafa nekoliko godina bila lična pomoćnica novog direktora CIA , bivšeg ambasadora u Rusiji Vilijama Bernsa.

„Počeo bih od pitanja da li se samo Rusi bave obaveštajnom delatnošću u Sofiji? Odgovor je – kategoričko ne. Obaveštajnom delatnošću se bave svi. Postoji snažna američka rezidentura, zatim engleska, francuska, nemačka. One rade pod okriljem odgovarajućih ambasada. Zato i kažem da je to takozvana prijateljska obaveštajna služba“, izjavio je on.

Podsetimo, prošle nedelje je Tužilaštvo saopštilo da je otkrilo grupu bugarskih građana, među kojima su i saradnici Ministarstva odbrane Bugarske koji su, kako se navodi, Rusiji predali tajne informacije. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske proteralo dvojicu ruskih diplomata, a Rusija je obećala da će uzvratiti.

Zaharova: Za SAD pretnja svi koji su im konkurencija; Ogromna podrška Zapada nesistemskoj opoziciji - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Zaharova Bugarskoj: Prekinite lov na veštice, odgovorićemo

Bojadžijev takođe kaže da je netačno je govoriti da je glavni zadatak obaveštajne službe i špijunaže rad protiv neprijatelja, već da postoji i prijateljska obaveštajna delatnost.

„S obzirom da se obično nacionalni interesi ne poklapaju, reč je o prijateljskom obaveštavanju. Baš iz tog razloga Amerika prisluškuje telefonske razgovore Merkelove i Makrona. Američki predsednik Barak Obama je potpisao nalog prema kojem svi zaposleni u američkoj ambasadi moraju da budu angažovani u programu 'human intelligence'. To podrazumeva bavljenje vrbovanjem (list 'Njujork Tajms' je 2010. godine pisao da je još 2008. godine rad zaposlenih u Stejt departmentu u inostranstvu uključivao i prikupljanje ličnih podataka raznih stranih zvaničnika)“, izjavio je on za televiziju „BNR“.

Bojadžijev je general-major bivše bugarske Službe državne bezbednosti i autor mnogih knjiga o radu obaveštajaca.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala