Biće još tužnije: Ruski senator predvideo Ukrajini baltički scenario

© Sputnik / Vitaly Belousov / Uđi u bazu fotografijaKijev, prestonica Ukrajine
Kijev, prestonica Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Član Saveta federacije Rusije Aleksej Puškov smatra da u Ukrajini postoje preduslovi za demografsku krizu i predvideo je  zemlji sudbinu Litvanije i Letonije koje su za poslednjih 30 godina izgubile oko 30 odsto svog stanovništva.

Ruski senator je podsetio da se demografski procvat baltičkih zemalja dogodio u sovjetsko vreme, kada su zemlje imale najveći broj stanovnika.

„Od tada – otprilike za 30 godina – izgubili su okvirno oko 30 odsto stanovnika (prema podacima Svetske banke, stanovništvo Litvanije smanjilo se sa 3,7 miliona na 2,7 miliona ljudi, a Letonije – sa 2,65 miliona na 1,91 milion“, napisao je senator.

On je konstatovao da se to dogodilo uprkos činjenici da su baltičke zemlje u Evropskoj uniji koja ih je dugo finansirala, dok Ukrajina dobija od nje samo jednokratne pomoći.

„Prema tome, sudbina Ukrajine će biti još tužnija“, napisao je Puškov na Telegramu.

U Litvaniji već nekoliko decenija vlada demografska kriza, a stručnjaci prognoziraju dalji pad broja stanovnika. Demografi smatraju da zemlja može prevazići tu krizu samo pomoću migranata iz drugih zemalja.

Prema prognozama Odeljenja za statistiku, Litvanija će ove godine nastaviti da gubi stanovništvo, čiji se broj može smanjiti za oko 5.000 ljudi.

Pročitajte još:

  •  

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala