Američki državni sekretar: Rusija širi dezinformacije o vakcinama

© REUTERS / TOM BRENNERAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Rusiju da širi dezinformacije o vakcinama protiv virusa korona. Takođe je rekao da Rusija za NATO predstavlja vojnu pretnju za Zapad.

Blinken učestvuje na dvodnevnom sastanku Saveta NATO u Briselu.

„Rusija se služi dezinformacijama kako bi potkopala sigurnost kada je reč o izboru i bezbednosti efikasnih vakcina. Ti agresivni postupci ugrožavaju ne samo pojedinačne zemlje, već i naše zajedničke vrednosti“, rekao je Blinken u obraćanju u sedištu NATO u Briselu.

Rusija je, podsetimo, još ranije demantovala informacije o tome da je umešana u „kampanju dezinformacija“ protiv vakcina koje su proizvele zapadne zemlje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je takve navode nazvao besmislicama.

Američki zvaničnik je rekao da Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja predstavljaju vojne pretnje za Zapad.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Borelj: Rusija je opasan sused
„Prema mom mišljenju, postoje tri kategorije. Prva – vojne pretnje od strane drugih zemalja“, rekao je Blinken i u tu grupu svrstao Rusiju i preostale tri države.

Kako je ocenio, SAD i NATO smatraju da je Rusija izazov za bezbednost, ali da su zainteresovani za dijalog sa Rusijom u sferi strateške stabilnosti, uključujući sporazum START 3.

„Mi očekujemo da u dogledno vreme odnosi sa Rusijom i dalje budu izazov po bezbednost Alijanse, ali možemo da se nadamo da će ti odnosi biti bar stabilni i predvidivi“, rekao je on.

Blinken kaže da Vašington namerava da sarađuje s Rusijom po pitanjima koja su od američkog interesa, što je potvrđeno produžavanjem START 3 na pet godina.

„Paralelno s tim nameravamo da pozivamo Rusiju na odgovornost za nerazumne postupke usmerene protiv nas“, zaključio je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala