Vučić uručio Dodiku donaciju Srbije za Republiku Srpsku

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je večeras predsedavajućem i srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku respiratore i drugu medicinsku opremu za Republiku Srpsku kao pomoć u borbi protiv virusa korona.

Srbija donira Srpskoj više od 20 respiratora, kao i oko 10.000 zaštitnih maski, prenosi Tanjug.

Od početka pandemije Srbija je u nekoliko navrata pomogla Srpskoj donacijama medicinske opreme, a nedavno je RS ustupljeno i 5.000 vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), namenjene zdravstvenim radnicima.

Imamo dovoljno opreme, spremni da pomažemo drugima

Vučić je izjavio da Srbija ima dovoljno medicinske opreme za borbu protiv korona virusa, kao i da će nabavljati još, te da je spremna da u svakom trenutku pomogne prijateljima, kojima je ta pomoć potrebna, jer se pandemija može pobediti samo zajednički.

“Večeras ovde možete da vidite 30 kliničkih respiratora, pet transportnih respiratora, 10.000 N95 maski… To je poklon Srbije RS”, rekao je Vučić,

On je istakao da Srbija u ovom trenutku ima još 545 kliničkih respiratora, 49 mobilnih, 121 neinvanzivan ventilator, 15 aparata za anesteziju, generatore kiseonika, pulsnih oksimetara na stotine… maski, alkohola…

“To sve pokazuje da smo obezbedili sve, imamo za budućnost, da možemo da pomognemo i braći, prijateljima i svima”, rekao je Vučić.

Bratska briga i pomoć Srbije narodu u Srpskoj

Dodik je zahvalio Vučiću na pomoći dodajući da je zatražio od predsednika Srbije pomoć pošto u Srpskoj ima sve više zaraženih i preminulih od kovida.

Kazao je da su popunjeni kapaciteti u Republici Srpskoj za smeštaj pacijenata i da su im potrebne opreme i respiratori za novih 400 mesta, ali i obučeni ljudi.

"Srbija pokazuje svoje liderstvo u vođenju mera i ne samo da je Srbija osposobljena i da su građani Srbije dobili on što im je bilo potrebno, već Srbija pokazuje i svoje liderstvo i u regionu. Videli smo i pomoć koju je dala za BiH. Ovo danas je kontinuirana pomoć za Srpsku", naveo je Dodik.

Dodao je da je razgovarao sa Vučićem i oko mogućnosti korišćenja kapaciteta za pacijente iz Republike Srpske u Srbiji.

"Vidimo bratsku brigu i pomoć zahvaljujući opredeljenju predsednika Vučića", naglasio je on.

Dodik je naglasio i da je u Srbiji vakcinisano oko 15. 000 građana iz Republike Srpske.

Kako je rekao, Srpska je dobila oko 40.000 vakcina "Sputnjik Ve", kao i da očekuju još kineskih vakcina, ali da još nisu dobili nijednu vakcinu iz Kovaks programa za koje su platili više od 6,5 miliona evra.

Primopredaja je obavljena u industrijskoj zoni u Krnješevcima, nedaleko od Stare Pazove, a prisustvovali su ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor BIA Bratislav Gašić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala