„Obaveza Srbije je da oprosti, ali da nikada ne zaboravi“: Vučić povodom godišnjice bombardovanja

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
Posao i obaveza Srbije je da oprosti, ali je i obaveza da nikada ne zaboravi i zato ćemo gajiti kulturu sećanja, nećemo se stideti žrtava, već ponositi onim što je Srbija činila da sačuva svoju slobodu, svoja ognjišta i zemlju, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom 22 godine od početka NATO agresije.

Vučić je naveo da će Srbija sutra obeležiti još jednu godišnjicu od početka NATO agresije, uz konstataciju da, izgovara pravu reč — „agresija“ i da to ne naziva kampanjama, operacijama, intervencijom, kao neki pre.

Za njih kaže da su se plašili istine, da će zbog nje da ih kritikuju u pojedinim ambasadama, misleći pri tome da će ih čuvati na vlasti.

„Nas interesuje istina i za nas su životi male Sanje i drugih važniji od onoga što će reći iz zapadnih ambasada“, istakao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da Srbija želi da ima prijateljske odnose sa svima koji su u agresiji učestvovali, ali će se sećati i svojih žrtava.

„Mislim da u istorijskom smislu postoji vrlo malo nedoumica oko napada na tadašnju SRJ. Mislim da su sve ocene koje dajemo srazmerne, odnosno izbor naših reči i tekstova upravo srazmeran zločinu koji se nad našim narodnom i zemljom provodio“, zaključio je predsednik Srbije.

„Jedno ministarsko mesto — jasna poruka Srbima, Kurtijeva izjava — još jasnija poruka“

Vučić je ocenio da je to što će Srbi imati jedno ministarsko mesto u vladi tzv. Kosova kao i poziv Aljbina Kurtija po izboru za premijera da svi treba da budu ujedinjeni u borbi protiv Srbije, jasna poruka Srbima na Kosovu i Metohiji.

Upitan kako komentariše to što će u kosovskoj vladi Srbi imati jedno mesto kao i Bošnjaci iako po ustavu tzv. Kosova Srbima pripadaju dva mesta, Vučić je rekao da je tu zapazio dve stvari.

„Jedna je brutalno kršenje i njihovog najviše pravnog akta, iz njihovog ugla, jer u tom ustavu piše da Srbi moraju da dobiju dva ministarska mesta. Ali, baš ih briga što su to brutalno pogazili“, naveo je Vučić.

Kaže da se Albanci na KiM ne sekiraju zbog toga jer im niko iz sveta ništa po tom pitanju neće reći, ali da je to jasna poruka srpskom narodu.

„A, još jasnija poruka je bila kada je premijer privremenih institucija u Prištini Kurti rekao da svi treba da budu ujedinjeni u borbi protiv Srbije. Zamislite da sam ja pozvao da treba da budemo ujedinjeni protiv Prištine. A, ja pozivam na razum i da budemo ujedinjeni u postizanju kompromisa. I niko nije reagovao na to što je Kurti rekao, jer im je to dozvoljeno“.

Vučić dodaje da je sve što je protiv Srbije dozvoljeno, dok bi osudili sve što bi Srbija uradila po tom pitanju u skladu sa svojim ustavom.

To govori o licemerju i dvostrukim standardima, konstatovao je Vučić, preneo je Tanjug.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala