Stoltenberg: U NATO nema jedinstvenog stava o „Severnom toku 2“

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar NATO Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
NATO nema jedinstven stav prema projektu gasovoda „Severni tok 2“ ali se Alijansa zalaže za jačanje svoje energetske bezbednosti putem diversifikacije izvora isporuka energenata, rekao je generalni sekretar te organizacije Jens Stoltenberg.
„Saveznici imaju različita gledišta prema projektu ‘Severni tok 2’. Ne samo SAD, nego i neki drugi saveznici su kritički nastrojeni, ali ima i saveznika koji imaju suprotan stav. Pošto NATO donosi zajedničke odluke, nismo postigli opšti stav po pitanju ‘Severnog toka 2’“, rekao je šef NATO na konferenciji za novinare u Briselu.

Usredsređeni smo na to kako da povećamo diversifikaciju isporuka i da se suprotstavimo izazovima u oblasti energetske bezbednosti, dodao je on.

Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Može li zbog „Severnog toka 2“ doći do trgovinskog rata SAD i Nemačke

Podsetimo, projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala