Ruski diplomata pozvao Bugare: Prekinite ovu špijunsku predstavu

© Depositphotos.com / VileviSofija, prestonica Bugarske
Sofija, prestonica Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
Ambasadorka Rusije u Sofiji Eleonora Mitrofanova pozvala je bugarske vlasti da prekinu predstavu, na temu špijunaže, naglasivši da Rusija nije vodila nezakonitu delatnost protiv Bugarske.
„Na žalost, moramo konstatovati da se antiruska retorika u Bugarskoj već više od godinu dana nalazi u uzlaznoj putanji. Od oktobra 2019. godine, svaka tri meseca bugarske plasti neosnovano, uz pompu, proteruju ruske diplomate pod izmišljenim izgovorom…Ako se uporede činjenice, može se izvući zaključak da je progresivni razvoj naše saradnje postao nekome kost u grlu. Ovde treba naglasiti da je Rusija uvek poštovala civilizovani izbor neke države, između ostalog, mi nikad nismo stavili pod sumnju evroatlantski vektor Bugarske, želeći pri tome da gradimo kontakte u sferama od uzajamnog interesovanja“, naglasila je diplomata u intervjuu listu „24 časa“.

Odgovarajući na pitanja lista, Mitrofanova je ukazala da „Rusija ne vodi nikakvu nezakonitu delatnost u Bugarskoj“.

„Prestanite da pravite predstavu na ovu temu“, ukazao je ruski ambasador.

Mitrofanova je prokomentarisala navode dokaze koje je predstavilo bugarsko Tužilaštvo o špijunskoj delatnosti bugarskih građana u korist Rusije, naglasivši da je „na osnovu predstavljenih snimaka i audio materijala nemoguće utvrditi direktnu i logičnu vezu ukazanih lica sa radom za ambasadu Rusije“.

„Žalosno je što se, u pozadini sve veće antiruske histerije u svetu, Bugarska nalazi u prvom planu ovog destruktivnog trenda… Predizborne strasti prolaze, politička struktura se menja, trendovi zastarevaju i na njihova mesta dolaze novi. Ubeđena sam da će, nagomilani tokom vekova pozitivni naboj u odnosima između naših država, prevazići ovaj teški period“, zaključila je Mitrofanova.

Podsetimo, juče je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske proglasilo dvojicu ruskih diplomata personama non grata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala