Ruska vojska uništila podzemnu tvrđavu terorista u sirijskom Idlibu /video/

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska u gradu Alepo u Siriji
Ruska vojska u gradu Alepo u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
Inženjerija oružanih snaga Rusije uništila je pećinu koju su militanti napustili na granici sirijskih provincija Idlib i Hama, a koja je korišćena za snabdevanje lekovima i hranom, rekao je komandant inžinjerijske trupe Oružanih snaga Rusije u Siriji, pukovnik Roman Besmertni.

Terorističke grupe „Džejš el Islam“ i „Front al Nusra“ prilagodili su za svoje potrebe skriveni kompleks pećina koje su se nalazile među brdima. Reljef ih je skrivao od artiljerije i avijacije, međutim militanti su napustili to područje 2018. godine. Ruski demineri ove godine su uništili na tom mestu veliku poljsku bolnicu, a u blizini je otkrivena manja pećina.

„Militanti su koristili pećinu kao skladište za hranu i lekove za ranjenike. Pećina je imala oko četiri prostorije za čuvanje hrane i lekova, a mogla je da primi 20-30 militanata“, rekao je Besmertni.

Pećina je verovatno ručno napravljena, prostorije su uklesane u mekom krečnjaku. To je bila nepristupačna tvrđava sa desetinama ručno iskopanih tunela u dužini od oko jednog kilometra. 

Militanti su priključili i struju, a na zidovima su ispisana imena militanata koji su tu boravili.

Lokalni seljaci priznaju da su se plašili da zalaze u područje među brdima pošto su ga teroristi mogli minirati pre odlaska.

Međutim, nakon što je ruska vojska deminirala pećinu, područje je ponovo bezbedno, rekao je lokalni stanovnik Zejn Kabas.

Ruski demineri su pomoću pet tona eksploziva faktički zbrisali sa lica Zemlje bivšu veliku terorističku bazu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala