Raskol u NATO zbog Bajdenovih reči o Putinu; Bivša senatorka SAD - Putin je lav

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
Gruba izjava američkog predsednika o Vladimiru Putinu stavila je zemlje NATO-a pred težak izbor – da li da podrže ili odbace stav Vašingtona, piše švedski list „Svenska dagbladet“. Istovremeno, bivša senatorka i nekadašnja pomoćnica Džoa Bajdena Tara Rid uporedila je Putina sa – lavom.
 „Raskol u krugovima NATO-a je gotova stvar“, smatra autor švedskog lista.

U članku je navedeno da su članice NATO-a u potpunosti zavisne od ekonomske i vojne snage Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, prema mišljenju autora, mnoge od njih su u isto vreme zainteresovane za tesnu saradnju sa Rusijom.

„Biće teško zemljama koje imaju posebne razloge za očuvanje dobrih odnosa sa Rusima da nađu zlatnu sredinu“, istaknuto je u članku.

Autor je kao primer naveo „veliko poslovanje u oblasti gasa“ između Rusije i Nemačke, uključujući izgradnju gasovoda „Severni tok 2“, zatim rusko-turske vojne ugovore, kao i interesovanje brojnih evropskih zemalja za rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Lavu ne mora se govori da je lav

 Govoreći o grubim Bajdenovim rečima upućenim ruskom lideru, bivša senatorka je u intervjuu za „RT“ napravila poređenje Putina i lava.

„Predsednik Putin... Znate, lavu ne mora da se govori da je on lav, on jednostavno to jeste. Mnogi drugi Amerikanci i ja smatramo njegovu reakciju mirnom i opuštenom. I to je zaista olakšavajuće jer nama, građanima Amerike, uopšte ne treba rat sa Rusijom. To je apsurd i propaganda“, rekla je Rid koja je prošle godine dospela u žižu javnosti nakon što je optužila Bajdena za silovanje.

Podsetimo, nove tenzije u rusko-američkim odnosima rasplamsale su se nakon nedavnog intervjua američkog lidera Džoa Bajdena kada je potvrdno odgovorio na pitanje da li svog ruskog kolegu Vladimira Putina smatra ubicom. Takođe je rekao i da će Vladimir Putin platiti cenu za to što se, kako tvrdi Vašington, Rusija mešala u američke predsedničke izbore prošle godine.

Bajdenove izjave komentarisao je i predsednik Putin, a kako mu je odgovorio pogledajte u video-prilogu:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala