Nemačka pod ključem: Otpor raste, popularnost Merkelove pada, a Srbi sanjaju Vaskrs u otadžbini

© AP Photo / Boris RoesslerProtest u Frankfurtu protiv mera karantina
Protest u Frankfurtu protiv mera karantina - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
Popularnost Angele Merkel je u slobodnom padu, vakcina nema, a Nemci smatraju da su nove mere loše. Otpor i nezadovoljstvo jačaju, posebno zbog afera oko nabavki maski, u koje su uključeni demohrišćani. Pandemijski bonus i popularnost iz proteklih godinu dana, kada je javnost smatrala da rade dobro, bukvalno se istopila u protekle dve, tri nedelje.

Ovo za Sputnjik kaže Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Nemačke i dodaje da posle pet meseci mera koje su upravo pooštrene, Nemci koji važe za poslušan narod i u velikoj većini poštuju čak i neke nelogične mere, imaju sve manje strpljenja.

Nemačka se zaključava – otpor merama Angele Merkel raste

Stopa zaraze u toj zemlji tokom vikenda prešla je 107 slučajeva na 100.000 stanovnika, a oko 150 mrtvih ima dnevno . Na sastanku guvernera nemačkih pokrajina i kancelarke Angele Merkel, koji je trajao 12 sati, odlučeno je da restrikcije zbog korona virusa ostaju na snazi do 18. aprila.

© AP Photo / Jens MeyerNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka pod ključem: Otpor raste, popularnost Merkelove pada, a Srbi sanjaju Vaskrs u otadžbini - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Nemačka kancelarka Angela Merkel

Uvedene su i nove mere, Nemačka će faktički biti zaključana tokom vaskršnjih praznika, osim u subotu 3. aprila, kada će biti otvorene samo prodavnice s hranom.

Konačno „otvaranje“ - pa „zatvaranje"

Radičević kaže da je Nemcima najteže palo što je pre dve nedelje konačno počelo „otvaranje“, posle više od četiri meseca, a sada su ponovo zaključani, što očigledno znači da prethodne mere nisu dale efekat.

„Ljudima je muka od svega, ovo izuzetno dugo traje, raste broj onih koji žele da pokažu neku vrstu otpora. To se videlo proteklog vikenda u gradu Kaselu, gde su demonstracije na kraju bile i nasilne. Ima i političkih pokreta koji pokušavaju da iskoriste ovu situaciju, a sa druge strane ima i onih koji podržavaju politiku vlasti. Oni svaki glas kritike proglašavaju, ne baš teorijom zavere, ali ima onih koji sumnjaju u postojanje virusa i same pandemije“, kaže Radičević.

© REUTERS / THILO SCHMUELGENProtesti u Kaselu
Nemačka pod ključem: Otpor raste, popularnost Merkelove pada, a Srbi sanjaju Vaskrs u otadžbini - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Protesti u Kaselu

Može samo na Majorku

On dodaje da Nemci ne mogu da se pomire sa činjenicom da su, kako kaže, mere čudne, odnosno da nisu dobro usaglašene i razumne. Najviše iznenađuje to na šta se mere odnose, a i ne pogađaju jednako sve grupe stanovnika.

„Nemačkom kruži šala da se zabrane odnose na sve, osim na tri moćne grupe, jedna su velike kompanije, druga je crkva, a treća grupa su turisti koji idu na Majorku. Ona je od pre nekoliko dana postala sigurna zona što se tiče Nemačke. Narod se čudi apsurdu da može da ode tamo za uskršnje praznike sa lov kost kompanijama, ali ne može na Baltičko more ili na Švarcvald, u Bavarsku ili bile gde po Nemačkoj. Ovde su zatvoreni hoteli i svi ugostiteljski objekti, zabranjeno je i izdavanje privatnog smeštaja“, kaže Radičević.

Vakicna nema

Prvom dozom vakcine u Nemačkoj je do sada vakcinisano samo oko devet odsto stanovništva, a tek četiri odsto je dobilo i drugu dozu. Posle maratonskog sastanka sa 16 guvernera nemačkih država, kancelarka Merkel je izjavila da je Nemačka u trci da se vakcinisanje sprovede što je brže moguće.

© REUTERS / Dado RuvicVakcina Astra Zeneka
Nemačka pod ključem: Otpor raste, popularnost Merkelove pada, a Srbi sanjaju Vaskrs u otadžbini - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Vakcina Astra Zeneka

Sagovornik Sputnjika kaže da će ta trka početi tek sledećeg meseca kada bi u ovu zemlju trebalo da stigne veći kontigent Fajzerove vakcine.

„Dodatni problem predstavlja „roler koster“ sa Astra Zenekom, prvo zbog toga što je u početku Nemačka komisija za vakcinaciju rekla da je ne preporučuje za starije od 65 godina, a trenutno se ovde vakcinišu isključivo najhitnije kategorije, a to su stariji od 80 godina, medicinski radnici i oni koji rade ili su smešteni u staračkim domovima. Pored toga što nema vakcina, popularnost Astra Zeneke je izuzetno mala. U poslednjim anketama čak 55 odsto stanovništva nema poverenje u sigurnost te vakcine. To je direktna posledica toga što javnost nije mogla da isprati da li je dobra ili ne za koju grupu, a da apsurd bude veći trenutno je ni u Španiji ne preporučuju za starije od 65 godina, kao i u Nemačkoj jedno vreme, a u Francuskoj za mlađe od 55 godina“.

Vaskrs u Srbiji – nemoguća misija

Nove, strože mere osetili su i naši građani koji rade u Nemačkoj, posebno oni koji su planirali da Vaskrs dočekaju u Srbiji. Taj plan teško će ostvariti, jer bi odmor u ovoj situaciji morao da traje gotovo mesec dana.

© PixabaySrbi koji rade u Nemačkoj teško da će kod kuće dočekati Vaskrs.
Nemačka pod ključem: Otpor raste, popularnost Merkelove pada, a Srbi sanjaju Vaskrs u otadžbini - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Srbi koji rade u Nemačkoj teško da će kod kuće dočekati Vaskrs.

„Da bi ste iz Nemačke otišli u Srbiju prvo vam je potreban negativan PCR test da bi u nju ušli, morate i da ostanete 10 dana u karantinu. Za povratak u Nemačku opet morate da imate negativan test koji nije stariji od 48 sati, da se digitalno prijavite kada dolazite i od tada za vas važi desetodnevni karantin, bez obzira na negativan test“, kaže Radičević.

On na kraju razgovora za Sputnjik dodaje da oni koji se vrate u Nemačku mogu i da skrate karantin posle šestog dana. Tada mogu ponovo da se testiraju, ali tu uslugu moraju da plate iz svog džepa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala