„Morske zmije": Ruski admiral ocenio novu vojnu strategiju Velike Britanije

© AFP 2023 / STRRazarač britanske mornarice "Dajamond" plovi kroz Suecki kanal
Razarač britanske mornarice Dajamond plovi kroz Suecki kanal - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
Planovi Velike Britanije o širenju prisustva u Crnom i Baltičkom moru i na Arktiku su preambiciozni i malo je verovatno da će uticati na bezbednost Rusije. Pažljivo praćenje Britanaca će biti dovoljno za odbijanje pretnji, izjavio je za Sputnjik komandant Crnomorske flote Rusije (1998-2002. godine) admiral Vladimir Komojedov.
„Razmahali su se, na sever, na Arktik i na Baltik. Uopšte, oni se ne ponašaju kao morski lavovi, već kao morske zmije: vrte se, idu u krug, žele da ujedu, ali ubod nije opasan“, rekao je Komojedov.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Poslanica ruske Dume: London se sprema za ekspanziju i vođenje neokolonijalne politike

On je naveo da u Crnom moru i dalje važi konvencija Montro, kojom se zabranjuje brodovima koji ne pripadaju zemljama sa Crnog mora da se tamo nalaze duže od 21 dana.

Podsetio je da je Rusija, braneći se, „zasluženo šamarala i Britance“. U svetlu nove odbrambene strategije Velike Britanije, Rusija ne bi trebalo da preduzima veće korake, potrebno je samo, prema njegovim rečima, „pažljivo pratiti i posmatrati pokušaje Britanaca da nanese štetu, opipaju, pljunu“.

„Neophodno je poštovanje normalnog operativnog režima. Mi moramo otkriti, nadgledati, možemo aktivno, a možemo i pasivno. Ako bude nekih namera iz njihovi manevara, akcija, tada je potrebno adekvatno odgovoriti. Paralelno, možda je potrebno da organizujemo neke vežbe. Kako se kaže, držite uši otvorene, a barut suv“, naveo je admiral.

Ranije je Ministarstvo odbrane Velike Britanije predstavilo strategiju modernizacije oružanih snaga zemlje. Dokument potvrđuje odnos prema Rusiji ne samo kao prema pretnji, već kao prema „veštom i nepredviđenom igraču“. Saglasno novoj strategiji, Velika Britanija će širiti svoje prisustvo u crnomorskom regionu, na krajnjem Severu i na Baltiku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala