MIP Bugarske pozvao makedonskog ambasadora zbog govora mržnje

CC0 / / Glavni grad Bugarske, Sofija
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske pozvalo je privremenog otpravnika poslova Makedonije Vladimira Kristevskog zbog jezika mržnje koji iskazuju predstavnici Severne Makedonije prema makedonskim građanima koji sebe smatraju Bugarima ili pokazuju simpatije prema bugarskom narodu i državi.

Šefica Odeljenja za jugoistočnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Bugarske Iva Kruleva duboko je razočarana zbog negativne reakcije koju je u Skoplju izazvalo ponašanje Vasila Garvanlieva koji će predstavljati Severnu Makedoniju na „Evroviziji 2021“. 

„Bugarska će i dalje ulagati sve neophodne napore, u skladu sa principima međunarodnog prava, kako bi u celom svetu zaštitila prava građana Bugarske i građana koji govore o svom bugarskom identitetu“, navodi se u saopštenju MIP Bugarske.

Podsetimo, u muzičkom spotu kojim se Severna Makedonija predstavlja na ovogodišnjoj „Evroviziji“ u pozadini je moglo da se primeti vertikalno postavljeno platno sa bojama nacionalne zastave Bugarske – bela, zelena, crvena. Sam pevač je često govorio o svom bugarskom poreklu. Nakon negodovanja među sunarodnicima, pevač se izvinio, snimak je obrisan i ponovo postavljen, ali bez „zastave“.

Internet-korisnici su pisali peticiju sa zahtevom da Garvanliev ne učestvuje u takmičenju. Makedonska TV i radio kompanija formirala je specijalnu komisiju koja će razmotriti situaciju sa muzičarem i doneti odluku o njegovom učešću na Evroviziji.

Reakcija susednih zemalja na izjave Garvanlieva izazvala je neodobravanje bugarske parlamentarne stranke VMRO BND. Oni navode da su „Severnu Makedoniju proteklih godina na Evroviziji predstavljale osobe iz različitih etničkih grupa – Srpkinja Tijana Dapčević, Albanac Adrian Gadža, Romkinja Esma Redžepova, a na mnogim zgradama se može videti albanska zastava“.

„Ako dođe do toga da mladog izvođača sklone iz takmičenja, pozvaćemo Bugarsku da ga dogodine pošalju tamo kao svog predstavnika“, saopštila je stranka prošle sedmice.

Inače, kontroverzna „zastava“ predstavlja interpretaciju umetničkog predmeta koji nosi naziv „Omaž Andreju Rubljovu“ i nalazi se u Makedonskoj nacionalnoj galeriji. Razlika je u tome što su boje u originalu raspoređene drugim redosledom – bela, crvena, zelena.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala