Kremlj o pozivima da se pooštri politika prema SAD: Putin želi dobre odnose sa svima

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoArhivska fotografija od 10.3.2011. Tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden i tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi
Arhivska fotografija od 10.3.2011. Tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden i tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
Većina izjava o tome da je neophodno pooštriti odnos prema Sjedinjenim Američkim Državama nema veze sa zvaničnom politikom Rusije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Novinari su skrenuli pažnju na to da su nakon nedavnog intervjua američkog predsednika Džoa Bajdena ekspertski krugovi Rusije pozvali da se pooštri pristup prema Vašingtonu.

„Često oko sebe čujemo različite razgovore. Većina tih razgovora nema nikakve veze sa zvaničnim stavom. Znate da se bilo kakvi spoljnopolitički kontakti realizuju samo na ravnopravnoj i obostrano korisnoj osnovi i na osnovu reciprociteta. I vi znate da smo pristalice dobrih odnosa sa svima. Predsednik Putin je pristalica dobrih odnosa sa svima. Međutim, njih je nemoguće samostalno izgraditi“, rekao je Peskov novinarima.

Kako je dodao, nije novost to da bilo kakvi međunarodni poslovi Rusije prvenstveno treba da odgovaraju ruskim nacionalnim interesima – tako je bilo uvek za vreme mandata ruskog predsednika Vladimira Putina.

Amerika – sarađivaćemo sa Rusijom, ali ćemo joj se i suprotstaviti

Oglasio se i američki državni sekretar Entoni Blinken koji je ponovio da će Sjedinjene Američke Države sarađivati sa Rusijom u oblastima koje promovišu interese Vašingtona.

„Trezveno gledamo na Rusiju, sarađivaćemo sa njom kada to može unaprediti naše interese. I među tim interesima je strateška stabilnost. Sa druge strane, odlučno ćemo se suprotstaviti ruskog agresiji, akcijama koje podrivaju naš savez“, rekao je Blinken tokom razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Zapadni političari često govore o „ruskoj pretnji“, iako je Rusija više puta naglašavala da nikada neće napasti nijednu od NATO članica i da Alijansa to koristi kao izgovor za gomilanje tehnike i vojske u blizini ruskih granica.

Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden je na skandalozno pitanje novinara da li smatra ruskog predsednika ubicom, odgovorio potvrdno. Bajdenove izjave komentarisao i predsednik Putin, a kako mu je odgovorio pogledajte u video-prilogu: 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala