Ko će biti najveći dobitnici uvođenja evra u Hrvatskoj?

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaLogo Centralne evropske banke u Frankfurtu
Logo Centralne evropske banke u Frankfurtu - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
Hrvatska može uvesti evro najranije 1. januara 2023. godine, a najveće prednosti mogle bi da imaju kompanije orijentisane na izvoz u to područje.

To je rečeno na konferenciji „Jednostavno o evru“ u organizaciji studentskog udruženja Finansijski klub u Zagrebu.

„Hoće li Hrvatska ući u Evrozonu 1. januara 2023. ili godinu ili dve kasnije, zavisi od toga kada ćemo ispuniti nominalne kriterijume konvergencije“, izjavio je guverner Boris Vujčić podsetivši da je Hrvatska prošlog leta ušla u Evropski valutni mehanizam II (ERMII), prenosi B92.

Guverner je istakao da ERM II traži od članica da provedu najmanje dve godine unutar mehanizma.

Ako uspe da zadovolji nominalne uslove konvergencije, tzv. kriterijume iz Mastrihta – stabilan kurs, stabilne kamatne stope, deficit budžeta i nivo javnog duga, zemlja u ERM II može da provede neograničeno vreme.

Osvrnuo se na istraživanje da građani kod uvođenja evra najviše strahuju od pada standarda zbog rasta cena. Istraživanja u zemljama koje su uvele evro pokazuju da to nije opravdan strah, jer su u godini uvođenja evra cene u proseku porasle 0,23 odsto boda.

Ministar privrede Tomislav Ćorić rekao je da bi potencijalno najveći dobitnici od uvođenja evra mogli biti izvoznici s obzirom na nestanak valutnog rizika. Istakao je da uvođenje evra nije cilj sam po sebi već se radi o vrlo dobrom alatu za dugoročan ekonomski rast i razvoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala