Kijev produžio sankcije protiv ruskih kompanija i lica, na udaru ponovo i MIA „Rusija sevodnja“

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada međunarodne novinske agencije "Rusija sevodnja" u Moskvi
Zgrada međunarodne novinske agencije Rusija sevodnja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je Ukaz kojim su produžene sankcije protiv čitavog niza lica i kompanija, uključujući i one iz Rusije. Sankcije su za tri godine produžene i medijskoj grupi „Rusija sevodnja“.

Na sankcionom spisku je 81 kompanija i 26 fizičkih lica.

Što se tiče MIA „Rusija sevodnja“ sankcije podrazumevaju blokadu aktiva, ograničavanje finansijskih operacija, sprečavanje pružanja telekomunikacionih usluga i druge mere.

Odluku je ironično prokomentarisala i glavna urednica MIA „Rusija sevodnja“ Margarita Simonjan.

„Razumem odluku predsednika Ukrajine da produži sankcije. Prvo, u Ukrajini objektivno nema drugih problema, a drugo, nije on nekakva naivčina“, napisala je ona na Telegramu.

Ukazom Zelenskog sankcije su uvedene i protiv troje državljana Francuske koji su poslanici Evropskog parlamenta.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti ranije su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu kojom se Rusija naziva „zemljom-agresorom“. Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu. Rusija je istakla i da je kontraproduktivno razgovarati sa Moskvom na jeziku sankcija.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala