Kijev „našao“ način: Rešenje sukoba u Donbasu za nedelju dana, fali samo – zeleno svetlo Moskve

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinska vojska u Donbasu
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
Ako Rusija pristane, sukob u Donbasu može da se završi za nedelju dana, izjavio je ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

„Svi putevi za rešavanje su jasni, o njima se razgovaralo mnogo puta i na stolu su. Ono što nedostaje je zeleno svetlo Moskve, kako bi se napredovalo. Ako Moskva politički odluči da se pridržava sopstvenih obećanja, a mnogo puta su govorili da Donbas treba da ostane deo Ukrajine, konflikt bi mogao da bude rešen lako i prilično brzo“, istakao je šef ukrajinske diplomatije.

Prema rečima Kulebe, odavno i temeljno su promišljeni načini povlačenje vojske i održavanje izbora bez učešća Moskve.

„Stoga treba da se zapitamo ne koliko je vremena potrebno da se okonča sukob, već koliko je vremena potrebno da nateramo Rusiju da pristane da ga okonča. Ako se Moskva složi da to bude sutra – sukob će biti završen za nedelju dana“, rekao je ministar u intervjuu za slovački list „Tiždenj“.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Poslanik Dume: Donbas je krvava rana na telu Ukrajine

On je dodao da se situacija u Donbasu pogoršala od druge polovine decembra, kao i da se smanjuje efikasnost pregovora u Trilateralnoj kontakt grupi gde se sastaju Rusija, Ukrajina i Organizacija za ervopsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Situacija u Donbasu je odnedavno sve napetija: izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale.

Samoproglašene republike smatraju da se Kijev priprema za veliku ofanzivu, dovlačeći nove snage na kontakt-liniju. Ukrajinska prestonica delimično potvrđuje ove informacije: vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je 22. februara da vojska vežba scenario juriša u gradskim sredinama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala