Italijanski imunolog: Ruska vakcina – najbolja, stav Brisela je politički motivisan

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
Stav Brisela prema kojem zemljama EU neće biti potrebna ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) diktiraju geopolitički motivi koji ne podnose kritike sa medicinske i naučne tačke gledišta, izjavio je poznati italijanski imunolog, profesor sa Državnog univerziteta u Milanu Mario Kleriči.
„'Sputnjik Ve' je fantastičan preparat, to je nesumnjivo jedna od najboljih vakcina protiv kovida 19. Neposredno pre našeg razgovora sam sa kolegama diskutovao o postojećim vakcinama. Mislim da je 'Sputnjik Ve' zaista najbolji preparat jer on pokazao efikasnost koja može da se uporedi sa 'Fajzerovom' vakcinom, ali je istovremeno značajno jeftinija i mnogo jednostavnija za čuvanje“, istakao je profesor.

Kako je rekao, „činjenica da Evropa neće da primenjuje rusku vakcinu objašnjava se geopolitičkim razlozima“.

Pakovanje vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Italijanski ministar zdravlja: Apsolutno sam otvoren za primenu ruske vakcine

„Ali sa stanovništa medicine, to je neopisiva glupost. Trebalo bi istog trena da kupimo tu vakcinu jer ona dobro obavlja posao i ne košta mnogo“, dodao je italijanski ekspert.

Situaciju sa odbijanjem ruske vakcine „u trenutku kada je rešenje za vanrednu situaciju sa koronom još uvek daleko“ - nazvao je apsurdnom i rekao da je skeptičan prema izgledima za odobrenje primene „Sputnjika Ve“ od strane Evropske agencije za lekove (EMA).

„Bojim se da EMA nikada neće doneti takvu odluku, opet iz političkih razloga. Nadam se da će Italija zauzeti svoj stav po tom pitanju i da će Italijanska agencija za lekove (Aifa) odobriti primenu 'Sputnjika Ve' bez obzira na mišljenje EMA. Sa kliničkog stanovišta ne postoje nikakve prepreke za to“, zaključio je imunolog.

Podsetimo, evropski komesar za pitanja unutrašnjeg tržišta Tjeri Breton je 21. marta izjavio da Evropskoj uniji nije potrebna ruska vakcina „Sputnjik Ve“. Breton je prošle nedelje izjavio da Evropska komisija ne sumnja u kvalitet „Sputnjika Ve“, ali da je poznato da Rusija ima „poteškoće sa proizvodnjom ove vakcine“.

Švajcarska kompanija „Adien Farma i Biotek“ već je zaključila sporazum o proizvodnji vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) na teritoriji Italije. Dok Evropska agencija za lekove ne odobri vakcinu, njena upotreba u EU nije moguća. Međutim, proizvodnja je moguća bez odobrenja evropskog regulatora za izvoz u zemlje u kojima se vakcina koristi. Trenutno je na spisku više od 40 zemalja, uključujući Mađarsku i Slovačku, koje su jednostrano odobrile preparat.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala