„Global tajms“: Biti istovremeno neprijatelj i Rusije i Kine – strateško samoubistvo

© Sputnik / Sergei Guneyev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
Biti istovremeno neprijatelj i Rusije i Kine jednako je strateškom samoubistvu, smatra glavni urednik kineskog lista „Global tajms“ Hu Siđin i dodaje da preostaje nada da će prijatelji Amerike „ostati bistre glave“ i da neće slediti Vašington u njegovoj borbi protiv Moskve i Pekinga.

Hu je podsetio na dve „koincidencije“. U ponedeljak je američki državni sekretar Entoni Blinken otputovao u Brisel, a ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je istog dana stigao u posetu Kini.

Ta dva događaja su se, prema mišljenju urednika, možda jednostavno vremenski podudarila, ali su nakon američkih pregovora na Aljasci podstakla maštu javnosti.

Samit NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Stoltenberg: Zbližavanje Kine i Rusije izazov za NATO

„Molim da se ima na umu da su Kina i Rusija više puta isticale da su one partneri, a ne saveznici. Dve zemlje nastavljaju da održavaju takav odnos, uprkos jačanju američkog pritiska“, dodao je on.

Sa svoje strane, Vašington neumorno poziva na jačanje saveza u cilju suprotstavljanja Rusiji i Kini, podsetio je Hu.

„Naravno, svet ne želi da bude podeljen na dva vojna bloka koji se bore jedan protiv drugog. I u takvoj situaciji je jasno ko postupa protivno željama međunarodne zajednice i ko se pridržava visokih moralnih principa, a ko ih gubi“, istakao je urednik „Global tajmsa“.

„Jedan na jedan“ sa Rusijom ili Kinom

Istovremeno, on je skrenuo pažnju na to da za rusko-kineske odnose ne postoji gornja granica.

„Te zemlje ne samo da će se strateški podržavati, već će se rame uz rame nositi sa budućim izazovima. Obe zemlje su veoma moćne i nijedan saveznik Sjedinjenih Američkih Država neće moći da izdrži konfrontaciju jedan na jedan ni sa Rusijom, ni sa Kinom. Biti istovremeno neprijatelj i Moskve, i Pekinga jednako je strateškom samoubistvu“, naglasio je on.

S tim u vezi, Hu je dodao da Rusija i Kina ne vrše pritisak ni na jednog američkog saveznika i ne sprovode prema njima ofanzivnu politiku.

„Nadajmo se da će američki saveznici ostati bistre glave i da neće slediti SAD u njenoj konfrontaciji sa Kinom i Rusijom“, zaključio je on.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala