Evropska unija: Rusija je zauzela konfrontacioni stav prema Briselu

© AFP 2023Zgrada EU
Zgrada EU - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2021
Pratite nas
Predstavnik Evropske unije izjavio je za Sputnjik da je Rusija zapravo ta koja je konfrontaciono nastrojena prema Evropskoj uniji.

„Odnosi Evropske unije i Rusije zasnovani su na pet principa, i naše jedinstvo u tim okvirima je naše najveće dostignuće“, rekao je predstavnik EU.

On je dodao da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel „juče razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je veoma jasno stavio do znanja da je to pristup Evropske unije prema Rusiji“.

„Rusija je zauzela konfrontacioni stav prema EU. Kada Rusija krši međunarodno pravo i ljudska prava, mi moramo reagovati i to je ono što smo činili i što ćemo i dalje činiti, prateći vrednosti i bezbednosne interese EU“, konstatovao je zvaničnik.

Takođe je istakao da će lideri zemalja EU razgovarati o odnosima EU i Rusije na samitu koji će se održati ove sedmice.

Prethodno je saopšteno da su se ministri spoljnih poslova zemalja EU dogovorili da u odnosima sa Rusijom poštuju pet principa koji su na snazi, a koji predviđaju saradnju uz zadržavanje sankcija sve dok ne realizuje Minske sporazume.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je ranije da je celokupna infrastruktura odnosa sa Evropskom unijom uništena jednostranim postupcima Brisela, te da stoga Moskva sada nema odnose sa tom organizacijom.

Evropska unija je 2016. godine usvojila pet principa kojima se zemlje-članice rukovode u odnosima sa Rusijom. Principi uključuju potpunu primenu Minskih sporazuma o Ukrajini, jačanje saradnje sa istočnim partnerima EU, osiguravanje energetske bezbednosti EU, razvoj evropsko-ruske saradnje na međunarodnim pitanjima koja su od interesa za EU i podrška civilnom društvu u Rusiji i veze između naroda EU i Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala