Stiže i oralna vakcina protiv korone, uskoro testiranje na ljudima

© Foto : PixabayLekovi
Lekovi - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Pratite nas
Uskoro bi mogla da počnu klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona koja se može progutati kao tableta i primeniti kod kuće. Kreatori vakcine za oralnu upotrebu objavili su obećavajuće preliminarne rezultate.

Vakcinu, nazvanu Oravak, razvijaju izraelsko-američki Oramed Farmasitikals i indijska kompanija Premas Biotek. Dve kompanije su se udružile kako bi stvorile novi metod inokulacije protiv kovida 19. 

Proizvodnja vakcine protiv kovida 19 u farmaceutskoj fabrici Binofarm - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2020
SZO: Vakcine protiv korone će biti i u obliku spreja za nos

Istraživanje sprovedeno na životinjama pokazalo je da je oralna vakcina pomogla u stvaranju antitela koja su odgovorna za imunitet protiv virusa, tvrdi kompanija. Obećavajući rezultati postignuti su davanjem jedne kapsule Oravak, što predstavlja razliku potencijalnog leka od drugih vakcina za koje su potrebne dve doze.

Prabuda Kundu, suosnivač Premas Bioteka, rekao je indijskim medijima da bi primena vakcine bila poput uzimanja vitaminske pilule i da su više od 100 odsto sigurni da tehnologija deluje i obećava.

„Rezultati preliminarnih testova na životinjama uskoro će biti objavljeni u naučnom časopisu“, dodao je on.

Izvršni direktor Orameda Nadav Kidron rekao je za „Jerusalem post“ da će oralni lek eliminisati logističke probleme koji su nastali usled masovnih akcija vakcinacije širom sveta, a da bi tablete čak mogle da se konzumiraju i u svom domu.

Oralna vakcina se može transportovati i čuvati u frižideru, pa čak i na sobnoj temperaturi, za razliku od pojedinih tradicionalnih vakcina. Kidron tvrdi i da bi oralna primena vakcine moglo da ima manje neželjenih efekata.

Vakcina protiv kovida - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Pogled na Istok umesto na Zapad: Zašto je Mađarska meta napada zbog „Sputnjika Ve“
Kapsule bi postale posebno korisne ako se primena vakcine protiv kovida 19 budu preporučivale kao standardna vakcina protiv gripa, jednom godišnje, rekao je on.

Oravak Medikal trebalo bi da testira oralnu vakcinu u nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Izrael, Meksiko i Evropu. Istraživanje bi moglo da počne već u julu, piše RT.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala