Šta Srbi mogu da očekuju od Vlade Aljbina Kurtija

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Pratite nas
Aljbin Kurti lider pokreta Samoopredeljenje, izabran je drugi put za premijera Kosova, a za novu vladu nije glasala Srpska lista koja je najavila da će se žaliti Ustavnom sudu jer je dobila samo jedno umesto dva ministarstva koliko joj po zakonu pripada.

Za vladu Aljbina Kurtija Kurti glasao je 67 glasova za i 30 protiv. Uzdržanih nije bilo. Tokom glasanja u sali je bilo prisutno 107 poslanika od ukupno 120 koliko broji prištinskog parlamenta.

Zamerke ne samo od od Srba već i od Albanaca

Osim Sprske liste za Kurtija nije glasala za Kurtijevu vladu, koja će imati 15 ministarstava od čega je samo jedino pripalo Srpskoj listi, odnosno Goranu Rakiću koji je dobio poziciju ministra za povratak.

Sednica za izbor vlade Kosova trajala je nepuna tri sata, a pratilo ju je niz zamerki na ekspoze koji je Kurti izneo na početku sednice.

Njemu je zamereno od strane albanskih poslanika da nije dao nikakve smernice kakva će biti spoljna politika Kosova, kakav će biti njegov odnos prema optuženima pred Sudom za zločine OVK, kao i da nije izneo plan za oporavak Kosova.

Takođe mu je zamereno da nije izneo stav o viznoj liberalizaciji koju Kosovo čeka od EU već godinama.

EU da ali nema kompromisa oko suverenitet Kosova

Kurti je inače u svom ekspozeu istakao da mu je među prioritetima suzbijanje korupcije, ekonomski snažno Kosovo, borba protiv pandemije koronavirusa ali i poboljšanje odnosa sa Amerikom i Albanijom.

Pred kraj predstavljanja programa Kurti je govorio o odnosu prema dijalogu sa Beogradom gde je izneo poznate stavove - da je ustupaka bilo dosta, te da ih više neće biti, misleći tu i na osnivanje Zajednice srpskih opština. Rekao je i da „nema alternative evropskom putu“, ali ni da nema kompromisa kada je u pitanju suverenitet Kosova.

U delu obraćanja o Srbiji, Kurti je ponovo govorio o broju nestalih lica sa Kosova iz rata devedesetih, a izlistao je i visinu „ratne štete“ koju Kosovo potražuje od Srbije, i najavio formiranje komisije koja će raditi na prikupljanju dokaza za dokazivanje, kako je rekao, genocida koji je Srbija počinila na Kosovu.

Bez priznanja Srbije nema normalizacije  

Kada je reč u dijalogu sa Srbijom on je naglasio da bez "priznavanja stvarnosti nezavisnog Kosova i prihvatanja istine od strane Srbije ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i između dve zemlje".

Poslanik Srpske liste Igor Simić je tokom izlaganja na sednici rekao da će se Srpska lista žaliti Ustavnom sudu jer joj po zakonu pripadaju dva, a ne jedno ministarstvo.

On je takođe objasnio da Srpska lista i izbor Rakića na mesto ministra nisu proizvod nekog koalicionog dogovora sa vladajućom većinom, već izbor naroda koji je glasao na izborima 14, februara na vanrednim parlamentarnim izborima.

Inače, albanski poslanici iz opozicije imali su i primedbu zbog brzine formiranja vlade s obzirom da je samo nekoliko sati ranije formirana Skupština Kosova na čelu sa Gljaukom Konjufcijem koji je takođe pripadnik Pokreta Samoopredeljenja a koji je preuzimanjem ove dužnosti automatski postao i v.d. predsednik takozvanog nezavisnog Kosova.

Opozicija dovodi u pitanje legalnost nove vlade

Opozicioni poslanici iz redova Albanca postavili su pitanje da li je izbor vlade pre izbora predsednika Kosova legalan, s obzirom da je bilo dosta vremena da se izabere prvo predsednik, a zatim vlada.

Podsećanja radi, Kurti je na vanrednim parlamentarnim izborima u februaru osvojio 50, 28 odsto glasova, odnosno 58 poslaničkih mesta, što znači da mu je falilo tri poslanika da samostalno formira vladu. Podršku da obezbedi 61 glas u parlamentu, što je minimum za izglasavanje vlade dobio je od Turske demokratske stranke Kosova sa dva poslanika i Nove demokratske stranke Kosova.

Prve reakcije prištinski analitičara na vladu „Kurti 2“ kako su je prištinski mediji nazvali, su da će Kurti imati jaku opoziciju, kao nijedna dosadašnja vlada na Kosovu, ali i da će morati da bude manje arogantan prema međunarodnoj zajednici, ako želi dobro Kosovu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala