Ruski mitropolit objasnio „preko čijih leđa“ spoljne sile obuzdavaju Rusiju

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze mitropolit Ilarion
Predsednik Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze mitropolit Ilarion - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Pratite nas
Strane političke snage pokušavaju da iskoriste verske sukobe u Ukrajini, između ostalog i kao instrument obuzdavanja Rusije, izjavio je u intervjuu za Sputnjik predsednik odeljenja Ruske pravoslavne crkve za spoljne crkvene veze, mitropolit volokolamski Ilarion.
„Za raskol i slabljenje pravoslavlja, kao i za odvajanje Ruske crkve od drugih bratskih crkava zainteresovane su političke snage koje imaju globalan, svetski uticaj. Sada te snage pokušavaju da iskoriste konflikt u Ukrajini, uključujući i međureligijski – kao instrument obuzdavanja Rusije“, rekao je mitropolit Ilarion.

On je upozorio da je „potencijalna opasnost tog sukoba, posebno u oblasti religije, ogromna“ i da će „daljom eskalacijom biti nemoguće kontrolisati je“.

Dodao je da RPC sa svoje strane čini sve kako podela u pravoslavlju ne bi jačala i da ne dovede do globalnog raskola.

„Nova crkva“ u Ukrajini obrazovana je na „ujediniteljskom saboru“ u Kijevu u decembru 2018. godine, nakon spajanja dve nekanonske crkvene strukture koje deluju u Ukrajini.

Za poglavara nove autokefalne crkve izabran je mitropolit Epifanij Dumenko. Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva odbila je da učestvuje na tom skupu, a Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je kanonski značaj „sabora“ u Kijevu ništavan.

Carigradski patrijarh Vartolomej je ubrzo predao Kijevu tomos o autokefalnosti „nove crkve“. Iz dokumenta sledi da je njena jurisdikcija ograničena na teritoriju Ukrajine i da ona ne može da imenuje episkope ili da deluje u inostranstvu. Postoje i druga ograničenja koja novu crkvenu strukturu čine zavisnom od Carigrada.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala