LNR: Militanti „Desnog sektora“ primećeni kod kontakt-linije u Donbasu

© Sputnik / Olesя Potapova / Uđi u bazu fotografijaUlaz u Stanicu Lugansk na liniji dodira u Donbasu
Ulaz u Stanicu Lugansk na liniji dodira u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Pratite nas
U blizini kontakt-linije u Donbasu primećeni su militanti radikalne organizacije „Desni sektor“, izjavio je portparol Nacionalne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike Jakov Osadčij.

Prema njegovim rečima, meštani su rekli da su dve grupe militanata prisutne u području Stanice Luganske u zoni nadležnosti 80. brigade ukrajinskih oružanih snaga.

Kako je rekao portparol, prva grupa planira da organizuje provokacije u blizini linije razgraničenja, a druga grupa je postavila pokretni kontrolni punkt u području Stanice Luganske radi pregleda vozila i dokumenata lokalnog stanovništva.

„Primećeni su pokušaji vrbovanja potencijalnih doušnika“, dodao je portparol Narodne milicije.

Inače, ekstremistička grupa „Desni sektor“ zabranjena je u Rusiji od januara 2015. godine.

U Donbas stiglo 13 zapadnih medija

Istovremeno, on je rekao da su vlasti samoproglašene LNR primetili dolazak 13 zapadnih medija u Donbas, uključujući američke i evropske.

„U zonu Operacije združenih snaga (OOS) su 21. marta stigli predstavnici 13 nacionalnih i stranih medija, uključujući 'Radio slobodu' iz SAD, francuski 'Frans-pres' i britanski 'Rojters' sa ciljem da opravdaju agresivne akcije Kijeva u očima stranih tutora“, rekao je Osadčij.

Prema njegovom mišljenju, Kijev uz pomoć uključivanja stranih medija želi da dovede u zabludu svetsku zajednicu i rukovodstvo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i da ih ubedi u potpunu privrženost Kijeva kursu mirnog rešavanja sukoba u Donbasu, kao i da „Narodne Republike namerno pogoršavaju situaciju“.

On je nešto ranije izjavio da ukrajinska vojska odbija da izvršava naređenja svojih komandira koja se tiču izvođenja provokacija.

Od prošlog meseca situacija u Donbasu je sve napetija: izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale.

Samoproglašene republike smatraju da se Kijev priprema za veliku ofanzivu, dovlačeći nove snage na kontakt-liniju. Ukrajinska prestonica delimično potvrđuje ove informacije: vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je 22. februara da vojska vežba scenario juriša u gradskim sredinama.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala